Gymnasialt Tjernobyl
Selv om nydannelsen ”Almen Studieforberedelse”, kronjuvelen i gymnasiereformen anno 2005, gradvist skæres ned, er og bliver den reformerede stx-uddannelse en uddannelsespolitisk katastrofe, et gymnasialt Tjernobyl.
Kort fortalt udskiftede en uhellig alliance - bestående af en flok verdensfjerne teoretiske pædagoger, en håndfuld bureaukratiske embedsmænd og en kompakt majoritet af naive uddannelsespolitikere - med et snuptag en lødig og velfungerende, fagligt funderet undervisning med et sæt abstrakte ”kompetencer”. Den hæderkronede ”privatpraktiserende” lektor blev i en håndevending udskiftet med et anonymt ”lærerteam”.
Hvis de nyudklækkede studenter fra de første reformårgange, dvs. 2008 og fremefter, har opnået et vist fagligt udbytte i deres gymnasietid, er det nærmest på trods af systemet. I praksis i kraft af en række modige og ansvarsbevidste undervisere, som handler stik imod reformens ånd og bogstav - altså en form for civil ulydighed.
Men hvornår vil de ansvarlige politikere tvinges til at indse, at det, der i sin tid pompøst blev lanceret som ”århundredets reform”, reelt snarere er århundredets katastrofe? Ret snart. For nu begynder konsekvenserne af gymnasiereformen at blive alarmerende tydelige. De første reformårgange har jo allerede holdt deres indtog på de videregående uddannelser.
Dårligere sprog
Et par eksempler: Fra pålidelig kilde forlyder det, at niveauet blandt de danskstuderende på Københavns Universitet er faldet drastisk. I de opgaver, som de studerende skriver efter to års studier, er både sprog og indhold således markant dårligere end tidligere. Hvor karaktererne før gymnasiereformen typisk lå på 7-10, ligger gennemsnittet nu omkring karakteren 4.
Fra Danmarks Filmskoles instruktøruddannelse, som regnes for en af verdens bedste, forlyder det, at det for hvert år bliver sværere at finde egnede danske ansøgere. Der mangler ganske enkelt en kunstnerisk kerne i de danske ansøgeres projekter. I modsætning til især de mange svenske kandidater falder det tilsyneladende ikke de danske filminstruktører in spe ind, at film ikke kun er form, men også indhold.
Mon ikke der er en sammenhæng mellem de danske ansøgeres ideer uden reelt indhold og det åndløse kompetencegymnasium, som de lagde bag sig for et par år siden?