Slut med tvangsudbud
19/11 hedder det i avisen, at det er slut med at tvinge kommuner til udbud. Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) udtaler:
»For os er det et afgørende krav at afskaffe tvangsudbud i kommunerne. I mange tilfælde betyder det serviceforringelser for borgerne eller dårligere arbejdsmiljø, fordi nogen skal tjene penge på opgaven.«
Det behøver ikke nødvendigvis at være korrekt. Dokumentation findes i NYT fra Danmarks Statistik nr. 117 14/4 i år. Her viser det sig, at de private firmaer på få år har erobret 42 pct. af markedet for praktisk hjemmehjælp som rengøring, tøjvask og indkøb. De 42 pct. stammer fra 2010.
I dag er tallet sikkert nærmere de 50 pct., og mon ikke tallet overstiger 50 pct. i 2012/13?
Godkendelsesmodellen under kommunernes fritvalgsordning gør, at borgerne frit kan vælge mellem den kommunale leverandør eller en af de af kommunen godkendte private leverandører. Det er kommunen, som fastsætter timeprisen og kvalitetsstandarderne, så konkurrencen finder sted på kvaliteten.
Det giver borgerne mulighed for at vælge den leverandør, som yder den bedste service.
Forbedret service
Et strålende eksempel på privat/offentligt samarbejde, som resulterer i en forbedret service for borgerne.
KL-formand Jan Trøjborg (S) har en noget anden begrundelse. Han siger:
»Det ville batte noget mere, hvis vi slap for en anden binding - nemlig kravet om det frie valg på ældreområdet - for så kunne vi udbyde en større volumen af opgaver, og det vil interessere flere firmaer.«
Når han ønsker det, skyldes det udelukkende, at kommunerne har mistet næsten halvdelen af markedet ved fritvalgsordningen. De kan simpelthen ikke konkurrere med de private firmaer på kvalitet.