Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Fejlinvesteringer for milliarder

De seneste års monsterregn kræver fremtidssikret tænkning.

Kommunerne er i fuld gang med at forebygge oversvømmelser i forbindelse med monsterregn. Der bliver netop nu lagt planer for investeringer for mange milliarder kroner. Der er ikke noget overblik over de samlede investeringer, men et meget stort tocifret milliardbeløb er ikke urealistisk.

Der er et stort tidspres, fordi den regn, vi forventede ville komme en gang hvert 100. år, tilsyneladende nu kommer hvert andet år. 100 års-hændelsen er blevet til en 2 års-hændelse.

Der er derfor en klar fornemmelse af, at det haster med løsninger, og der er derfor en meget stor risiko for, at der med en traditionel tilgang bliver lavet fejlinvesteringer i milliardklassen. Som eksempel bliver der investeret massivt i såkaldt separat regnvandskloakering, dvs. at der lægges særlige kloakrør i jorden til regnvand, så regnvandet f.eks. kan ledes direkte i havet.

Men det er ikke fremtidssikret tænkning at plastre alle vores byer til med kloakrør på gammeldags manér. Regnvandet er en værdifuld ressource, som kan berige såvel haver som de grønne områder i byerne.

Overskydende regnvand


Meget af regnvandet kan håndteres i haverne, og når der er monsterregn, skal haveejerne have mulighed for at lede det overskydende regnvand ud i grønne kiler, der er etableret i forbindelse med veje og byernes grønne områder, der derved bliver til nye rekreative blågrønne områder.

Problemet er, at når der investeres intensivt i separat kloakering, undergraver man de lokale løsninger på regnvandsproblemerne, fordi haveejerne skal betale for tilslutning til kloakkerne i stedet for på lokale løsninger. Risikoen er, at man fjerner ethvert økonomisk incitament hos haveejerne til at håndtere regnvandet i haven, hvis først der er separatkloakeret for milliarder.

Kommunerne er meget interesserede i de alternative og billigere løsninger. 27 kommuner har henvendt sig til Haveselskabet med et ønske om samarbejde om netop sådanne løsninger. Men problemet er tidspresset, for de intelligente løsninger kræver tid og tværgående samarbejde. Miljøministeriet støtter sådanne løsninger, bl.a. gennem et partnerskab med Haveselskabet om håndtering af regnvand i haver og parker.

I dialog med haveejerne


I praksis skal kommunerne i tættere dialog med borgerne og haveejerne, der allerede viser en stigende interesse for lokale løsninger. Haveejernes investeringer er i de fleste tilfælde begrænsede. Det kan f.eks. være at forsænke græsplænen, så der kan opsamles vand i forbindelse med monsterregn, hvorefter regnvandet vil sive ned og fordampe. Det kan også være at etablere beholdere og faskiner under jorden, hvor regnvandet opsamles og genbruges og langsomt trænger ud i jorden.

Det kræver handling


Vores nye miljøminister, Ida Auken, har givet håndtering af regnvand topprioritet. Ministeren har varmt støttet decentral håndtering af regnvand. Og tak for det. Men det kræver handling.

Her er ministerens nye rejsehold vigtigt. Det kan fortælle kommunerne, at separat kloakering er den sidste udvej, når der ikke er andre muligheder. Det må hellere være i dag end i morgen, så vi ikke laver milliardstore fejlinvesteringer i løsninger, der skal holde de næste 50-100 år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.