Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Bandernes brands skal væk

Det vil have en præventiv virkning, hvis de kriminelle banders navne bliver forbudt.

Af hensyn til sin søns velbefindende har partileder Anders Samuelsen fra Liberal Alliance i strid med sit partis officielle politik betalt beskyttelsespenge til rockere. Fra mange sider mødes han med forståelse. Overalt i det folkelige og politiske spektrum erkendes det, at politi og retsvæsen ikke vil kunne gøre nok for at beskytte den enkelte borger mod organiseret kriminalitet, før det er for sent. Danmark er dermed i praksis kommet til kort over for den organiserede kriminalitet. Fremtiden tegner sig dyster for vore børn.

Rigsadvokaten har ganske vist tidligere undersøgt, om banderne kunne forbydes med henvisning til grundlovens ord om, at foreninger, der virker ved vold, kan opløses - herunder med uniformforbud. Rigsadvokaten er hidtil kommet frem til et negativt resultat.

Man skulle ellers tro, at de organiserede strukturer på de omfattende forbrydelser begået af den i forvejen registrerede personkreds på 1.665 personer, der i gennemsnit er idømt 2¼ års fængsel hver, ville være forholdsvis lette at identificere som pågældende foreningers kommandostrukturer med til vished grænsende sandsynlighed.

Nye bander opstår


En anden vurdering fra Rigspolitiet og/eller PET lyder, at selv dersom de eksisterende bander blev forbudt med navns nævnelse, ville selv samme persongalleri lynhurtigt danne nye, tilsvarende foreninger, der bare ville få andre navne end f.eks. de letgenkendelige Hells Angels, Bandidos og Black Cobra med tilsvarende symboler og rygmærker. Forvirringen skulle ifølge denne vurdering, genfortalt i TV Avisen af reporter Claus Buhr for et par måneder siden, besværliggøre opklaringsarbejdet så kraftigt, at fremgangsmåden frarådes.

Vurderingen ignorerer imidlertid fuldstændigt værdien af varemærker eller ”brands” som netop Hells Angels, Bandidos og Black Cobra, der i årevis (for HA's vedkommende siden 1948) er blevet opbygget så grundigt, at selve navnene forbindes med frygt. Foreningerne kan ikke bare begynde at kalde sig Døllefjelde-Musse-brødrene, Mågerne eller Svinene uden at lide betydelig skade og blive til grin for både modstandere og støtter.

Nyt navn til Apple


Uden sammenligning i øvrigt, så sammenlign gerne med, hvis Apple, BMW eller Coca-Cola skulle foretage lignende hastige, jævnlige navneskift for at overleve som virksomheder. Det ville grundigt nedbryde dem og deres kundetække.

Derfor vil det faktisk have betydelig præventiv virkning, hvis de kriminelle foreninger blev forbudt med navns nævnelse med jævnlige mellemrum.

Tænk sig, når et bandemedlem skulle forklare sig over for et offer: »Næh nej, du bliver ikke længere truet af Bandidos, men derimod af de tidligere Døllefjelde-Musse-brødre, nu Mågerne, snart Svinene.« Lang tid før end ofrene ville den totale forvirring og handlingslammelse ramme forbryderne, der hele tiden skulle til at investere kræfter i nye ord, symboler og rygmærker. Mange danskere ynder ellers at skose italienere for deres ”overfladiske” og ”feje” livsstil med modtagelighed over for korruption og bøjen af over for organiseret kriminalitet, også når den bøjer loven. Men i Italien vedkender mafiaen sig trods alt ikke som ”mafia”, og mafiaen i Italien tør trods alt ikke bære uniform, således som det besynderligt nok endnu tillades i Danmark.

Dansk organiseret kriminalitets varemærker må væk.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.