Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

To lande i samarbejde

Dette år markerer en betydningsfuld milepæl i det bilaterale forhold mellem Republikken Korea (Sydkorea) og kongeriget Danmark. På invitation fra dronning Margrethe aflagde Sydkoreas præsident, Lee Myung-bak, statsbesøg i Danmark 11/5-12/5 2011. Dette var opfølgningen på dronning Margrethes statsbesøg i Sydkorea i 2007.

Som følge af den koreanske præsidents statsbesøg har Sydkorea og Danmark indgået et strategisk partnerskab. Inden for rammerne af det strategiske partnerskab har vore to lande iværksat en koreansk-dansk grøn vækstalliance.

Den grønne alliance understreger vigtigheden af grøn vækst som et vægtigt værktøj for skabelsen af beskæftigelse, fremgang og beskyttelsen af biodiversitet, ligesom den bidrager til global CO2-reduktion, nedsættelse af miljørisici og fremme af bæredygtigt ressourceforbrug. Kort sagt er den grønne alliance en art fremtidsorienteret koalition, som lægger vægt på vores planet og sikrer denne for de kommende generationer. Den danske erfaring og højteknologi og den koreanske produktionskraft og verdensomspændende markedsføring vil have en synergieffekt, som ikke udelukkende er bilateral, men også global, når Koreas geoøkonomiske position i Fjernøsten og Danmarks selv samme position i EU og den skandinaviske region udnyttes fuldt ud.

Dette år markerer også 60-året for afsendelse af det danske hospitalsskib ”Jutlandia” til understøttelse af de allierede styrker under Koreakrigen og under De Forenede Nationers kommando. ”Jutlandia” afsejlede Langeliniekajen 23/1 1951 efter besøg af kong Frederik IX og dronning Ingrid.

Over 100 års tilknytning


Sammen med andet skandinavisk hospitalspersonale gjorde danske læger og sygeplejersker tjeneste ved Busans og Incheons krigsskuepladser, hvor de ikke alene behandlede sårede soldater til vands, men også koreanske civile til lands. The Medical Center, som stadig fungerer i Seoul, minder os om skandinaviske læger og sygeplejerskers uselviske tjeneste under Koreakrigen i 1950-1953. Med denne baggrund genetablerede Sydkorea og Danmark diplomatiske relationer i 1959.

Vores bilaterale tilknytning kan imidlertid spores så langt tilbage som til 1902, da det koreanske kejserdømme og det danske kongerige 15/7 1902 indgik en handels-, venskabs- og søfartsaftale, som ratificeredes i 1902 fra dansk side og i 1903 fra koreansk side. De to parter udvekslede de ratificerede dokumenter i august 1903, snart herefter formørkedes samarbejdet dog af japansk imperialisme, som førte til indlemmelsen af Korea under Japan i 1910.

I 2012, 110-året for de først diplomatiske relationer, vil Danmarks kronprins besøge Korea ledsaget af en handelsdelegation og deltage i åbningen af Yeosu International Exposition. Siden genetableringen af de diplomatiske forbindelser nyder vore to lande godt af betydningsfulde fremskridt i vort bilaterale forhold og vort resultatrige samarbejde på adskillige områder. I år har vi opnået endnu bedre rammer for vore to landes samarbejde: Frihandelsaftalen (FTA) mellem EU og Korea, som trådte i kraft 1/7 2011, og som tillader Danmark som medlem af EU at intensivere og udvide økonomisk og handelsmæssigt samarbejde med Sydkorea til fælles fordel.

En omfattende aftale


For at redegøre for de første tre måneders resultater af Korea-EU FTA og for at se på det fulde udbytte af aktiver og fortrin af en sådan andengenerationstype af frihandelsaftale, samles danske erhvervsledere i Dansk Industri (DI) 18/11 for at belyse de fælles fordele for dansk og koreansk økonomi.

Frihandelsaftalen med Sydkorea er den mest omfattende aftale, som EU nogen sinde har indgået. Sydkorea er nu EU's ottende største handelspartner. I løbet af de tre første måneder af aftalen er eksporten af dansk svinekød tredoblet, af ost, kedler og kedeldele fordoblet, og af elektriske motorer trettendoblet. For blot at nævne nogle få eksportprodukter.

Jeg håber, at flere danske virksomheder vil benytte lejligheden til at se på de mange muligheder, som Korea-EU-frihandelsaftalen åbner for.

Siden gen-etableringen af de diplomatiske forbindelser nyder vore to lande godt af betydningsfulde fremskridt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.