Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Rygeforbud uden virkning

Der er ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark.

Den nye regering vil stramme rygeloven, skriver JP 22/10: »Vi kan se, at rygeloven har haft en positiv effekt, og derfor giver det god mening at se på endnu en stramning«, siger sundhedsordfører Camilla Hersom (R).

Men Hersom tager fejl. Rygeforbud har ingen anden ”positiv effekt” end at folk, der ikke kan lide tobaksrøg, er fri for røgen, bl.a. på serveringssteder. Men dette vil jo alligevel ske automatisk, hvis restauranter og andre virksomheder bestemte deres egne rygeregler selv.

Der er heller ingen sundhedsgevinst ved rygeforbud. Det er dokumenteret overalt - også i Danmark.

I USA viste en definitiv undersøgelse fra National Bureau of Economic Research i 2010, at der hverken er sket fald i antallet af hospitalsindlæggelser eller dødsfald efter hele otte års rygeforbud.

Der bliver heller ikke færre rygere efter et forbud, selv om nogle tror det. Tværtimod viser tallene fra de fleste lande, at faldene i antal rygere bremser op eller stiger, efter at rygeforbud indføres.

Til gengæld har rygeforbud en helt overset negativ effekt på økonomien. Det skyldes, at forbuddet lægger låg på en vigtig økonomisk vækstdriver: efterspørgslen. Og et forbud mod en stor efterspørgsel kan få dræbende økonomiske konsekvenser.

I England, Irland og Spanien har rygelovene været ødelæggende for serveringsbranchen og dens leverandører. Mange tusinde mennesker er sendt i arbejdsløshed, helt uafhængigt af gældskrisen.

9.000 lukkede pubber


Især pubberne uden for storbyerne i England er ramt: I alt 9.000 engelske og irske pubber står i dag forladte efter konkurser, og mange bryggerier er lukkede.

Resultat: øget gæld, ødelagte skæbner og arbejdsløshed.

I Danmark ses fænomenet i det såkaldte udkantsdanmark: Cafeen lukker i den lille bys hovedgade. Herefter vil færre beboere besøge den ende af hovedgaden, og langsomt begynder den negative økonomiske spiral, som rammer gadens resterende butikker en efter en. Til sidst ligger byen øde hen: udkantsdanmark anno 2011.

Rygerne bliver hjemme


Mere rygeforbud vil fremskynde denne proces.

Årsagen? Rygeforbud har den konsekvens, at det får rygerne til at søge væk fra det røgfrie offentlige rum.

En stor gennemdokumenteret undersøgelse fra London School of Economics viser, at rygeforbud ikke mindsker rygningen - i stedet får forbuddet rygerne til øge deres tid i hjemmet med gennemsnitligt 90 min. dagligt i forhold til før forbuddet.

Igen: uafhængigt af økonomisk krise.

Rygeforbud kickstarter med andre ord en forbrugs-negativ ”hjemmekultur” blandt rygerne og deres familier. Er det svært at forestille sig effekten på detailhandelen, når en stor del af befolkningen trækker sig ud af offentligt rum?

De fleste danskere siger, at de er glade for rygeloven ud fra en forestilling om, at loven er ”god for sundheden”.

Mange forstår simpelt hen ikke, at loven er en usynlig økonomisk vækstdræber. Men det koster, når folk forlader det offentlige rum. Hjemmekultur er gift for detailhandelen. Mange forbrugsvarer og ydelser bliver helt unødvendige, når folk begynder at dyrke hjemmekultur.

Hvor længe vil regeringen fortsætte sundhedskrigen mod de i forvejen hårdt plagede rygere på bekostning af de egentlige problemer i samfundet: økonomien og arbejdspladserne? Hvor vigtig er den sundhedspolitiske signalpolitik, hvis den fører til konkurser og ungdomsarbejdsløshed?

Er det mon snart på tide at gå den modsatte vej - og slække på anti-rygepolitikken? Det har man lige gjort i Holland, hvor 2.300 cafeer blev undtaget fra rygeloven samtidig med, at regeringen standsede anti-rygekampagnerne og frigjorde arbejdstilsynet til løsning af fornuftigere opgaver end kontrollen af, om folk røg på cafeerne.

Det ville klæde den nye regering at følge hollændernes eksempel, og tage sig af de egentlige problemer: Økonomien.

Skal vi virkelig lade en moralsk sundhedskampapagne øge vores økonomiske problemer, mens den medicinal-sponsorerede anti-rygelobby og ”hjælpsomme” politikere prøver at presse de sidste danske rygere over på Nicorette?

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her