Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Slut med begrebet ”ghetto” i Danmark

Gennem de seneste 10 år er udviklingen i de udsatte boligområder på mange måder gået den forkerte vej.

Fattigdommen er vokset, flere beboere er blevet sat ud af deres boliger, og der er fortsat mange beboere, som står uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet.

Den udvikling skal vendes.

Når vi vil løfte de svageste elever i folkeskolen, har vi ikke tradition for at kalde dem tabere. For vi tror ikke på, at det løser problemet at stemple en gruppe negativt. På samme måde hjælper vi ikke med at løse problemerne i udsatte boligområder ved at sætte disse på en ”ghettoliste”.

For lander dette stigmatiserende stempel på ens boligområde, som det netop er sket for 28 områder, så er der endnu længere til at få løst de problemer, som beboerne slås med.

Ord skaber virkelighed. At kalde et område for ghetto er at træde på dem, der ligger ned. Området bliver endnu mere udsat for at komme ind i en dårlig spiral med øget antal ledige og kriminelle beboere. Området får endnu sværere ved at skabe en positiv stemning og fælles ansvar for bygninger og omgivelser i området.

Hvem gider flytte dertil?


Hvilke ressourcestærke borgere gider flytte ud i en ghetto? Formentlig ikke mange. Derfor vil dette udtryk blive slettet af regeringens vokabularium. Ikke flere ”ghettolister”, ikke flere ”ghettostrategier”, ikke mere ”ghetto”.

Vi må ikke glemme, at der bor mange ressourcestærke mennesker i de udsatte boligområder. Beboere, der deler værdier med flertallet af danskerne: et godt sted at bo, et udviklende arbejde, en sund og rask familie, og ro og tryghed i hverdagen.

Vi ser desværre ofte, at de beboere kun bor i de udsatte boligområder i kort tid. Og vi ser til gengæld også, at mange flytter, når de får et arbejde eller færdiggør deres uddannelse.

Det mønster skal vi bryde. Vi skal udvikle de udsatte boligområder, så de også er attraktive at blive boende i for de ressourcestærke familier og beboere.

Mange af dem flytter, fordi der er problemer i de udsatte boligområder. Problemer, som splitter kvartererne op, og som øger utrygheden. Men vi må og skal ikke acceptere asocial adfærd, hærværk og kriminalitet. Vi vil ikke finde os i bander, der terroriserer områderne.

Tryghed, job og uddannelse


Vi vil løse udfordringerne, men det kræver, at vi sætter ind med en række forskellige tiltag i samarbejde mellem stat, kommuner, boligselskaber og beboere. Aktiviteter, der øger trygheden. Tiltag, der sikrer, at de ledige får et job eller et ordentligt aktiveringstilbud; at de unge får praktikpladser, kommer i gang med en uddannelse og holder sig ude af kriminalitet og ballade. Aktiviteter, der øger sammenholdet i områderne.

Med den rette indsats kan vi vende den negative udvikling. Det skal være et succeskriterium for den nye regering og kommunerne, der sammen med boligselskaberne og beboerne nu vil arbejde på at gøre de udsatte boligområder attraktive.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Bananrepublik?
Per Alban Knudsen
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Trump har ret – vi bør tage os sammen

Anders Vistisen
Danmark bør sigte efter at bruge to pct. af bnp på forsvaret.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her