Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Maksimalstaten truet af fallit

Der er grænser for finansiering af velfærdsstaten uden uafbrudt gældsætning.

Besindige folk har i årtier påpeget, at der var grænser for, hvor megen velfærdsstat det er muligt at finansiere uden uafbrudt gældsætning. Socialstaten kaldte Anders Fogh Rasmussen den i 1992. Maksimalstaten er faktisk et bedre navn, blandt andet takket være Fogh og Dansk Folkeparti.

Erkendelsen af, at maksimalstaten er truet af fallit, er først nu ved at være accepteret, selv om ingen politiker tør se i øjnene, endsige fortælle nogen, hvor stort problemet reelt er. Og når der så heller ikke er enighed om midlerne til at standse pantsætningen af den næste generations levestandard, ja så kan vi se frem til nogle festlige år sammen her i kongeriget, hvor man da må håbe, at Gud vil gøre sit til at bevare Danmark.

Men hvor stor er egentlig den maksimalstat, hvis grund er ved at skride væk under os?

Det kan man få et indtryk af i Ældre Sagens ”Værd at vide, 2010” på 600 sider (148 kr.) om de utallige livsforhold fra vugge til grav, som der er givet regler for og ydes tilskud til. Og der kommer hele tiden nye regler til.

Umuligt at få overblik over.

Dygtigt arbejde

Men sagligt set er det en fantastisk bog, hvori 15 eksperter gennemgår alle de ordninger, der findes af relevans for almindelige mennesker: Offentlige og private pensioner, kontanthjælp, registreret partnerskab, hjemmehjælp, skat, sundhedsvæsen, klage- og ankeinstanser, you name it. Utroligt gennemarbejdet. Dygtigt arbejde.

Også med beskrivelse af ordninger, som man (jeg) aldrig har hørt om. For eksempel et nogenlunde læseligt afsnit om støtte til ”trivselsbil”, som ikke er det samme som ”invalidebil”.

De fleste andre afsnit bliver man helt svimmel af at læse. Særligt skal nævnes gennemgangen af efterlønsreglerne, som hos læseren vil udløse et akut behov for medicinering (om tilskud til medicin, se side 511-513).

Bogen kan anbefales til enhver, som har behov for råd, hjælp, vejledning og økonomisk bistand. Men den vil være særlig nyttig som et kilometerlangt katalog over, hvor man kan tage fat, når man skal i gang med det snavsede arbejde med at rydde op i velfærdsjunglen. ”Maksimalstatsmanualen” kunne man kalde den.

Maksimalstaten har skabt behov for adskillige andre manualer. ”Snyd ikke Dem selv i skat” hed en bog, som i mange år kom i store oplag på den årstid, hvor selvangivelsen skulle udfyldes. Ældre Sagen udgav selv i mindst tre udgaver ”Snyd ikke Dem selv i pension eller boligstøtte og skat”.

Umuligt at gennemskue

Alt sammen udtryk for, at reglerne både for, hvad man kan få, og for, hvor meget man skal eller kan slippe for at betale til skattevæsenet, er umulige at gennemskue for almindelige mennesker. Faktisk skal man have bistand fra en kyndig socialrådgiver plus en jurist for at være sikker på, at man får det bedste ud af reglerne om sociale ydelser og hjælp fra en statsautoriseret revisor for at nedbringe sin skat mest muligt.

Den sorte håndværker

Mange vil savne hjælpen fra den sorte håndværker som eksempel på nødvendig bistand fra specialister til maksimalstatens borgere. Men her taler vi altså kun om, hvem hæderlige mennesker som De og jeg søger hjælp hos. Ikke om den virkning, som maksimalstatens skattetryk har haft på andres moral. Gør vi vel?

Sådan står sagerne ved indgangen til den nådesløse oprydning i landet, hvor borgerne er klemt mellem et omsorgsfængsel som beskrevet af Ældre Sagen, og et inkassobureau som beskrevet under titlen ”Snyd ikke Dem selv i skat”.

Det bliver ikke for små børn. Man spørger med en vis gysen sig selv, hvordan det vil spænde af. Lige nu synes jeg ikke, at det er værd at vide.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.