Det betaler sig at redde unge kvindeliv
Med 400 nye tilfælde af livmoderhalskræft om året ligger Danmark i den tunge ende af kræftstatistikken.
Halvdelen af de kvinder, som rammes af livmoderhalskræft, er under 45 år, og årligt mister 125 kvinder livet i kampen mod en sygdom, som vi effektivt kan forebygge.
Nu da HPV-vaccinen til børnevaccinationsprogrammet har været i udbud, skal staten kun betale omkring en fjerdedel af den hidtidige pris. Det giver regeringen en enestående mulighed for at beskytte unge kvinder mod livmoderhalskræft.
Fire ud af fem kvinder udsættes på et eller andet tidspunkt i livet for en HPV-infektion, der kan forårsage livmoderhalskræft. HPV kan ikke behandles. Den skal forebygges med vaccination.
Langt størstedelen af unge kvinder op til 26 år vil have gavn af HPV-vaccinen. Men i dag er det op til kvinderne selv at betale vaccinationen, og prisen er en afgørende årsag til, at fire ud af fem kvinder mellem 19 og 22 år fravælger vaccination mod livmoderhalskræft.
Ved at tilbyde gratis vaccination kan vi forebygge mere end 2.000 kræfttilfælde og mere end 12.500 tilfælde af behandlingskrævende forstadier til kræft.
I Danmark foretages mere end 4.500 kegleoperationer af forstadier til livmoderhalskræft om året. Operationer, som øger kvindernes risiko for at føde for tidligt. Størstedelen af disse operationer kan undgås.
Der er både menneskelig og økonomisk fornuft i at forebygge livmoderhalskræft i stedet for at vente, til sygdommen og dens forstadier kræver behandling. Derfor opfordrer vi regeringen til at gribe chancen for én gang for alle at gøre op med den livstruende livmoderhalskræft og bruge de mange sparede penge på at redde unge kvinders liv og på at undgå operationer for kræftforstadier.
Det kræver politisk vilje, men i vores velfærdssamfund er der grund til at spørge: Hvem har vilje til at lade være?