Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Modernismen og folkekirken

Kommentar til debatindlæg af Eva Thombipillai 22/5:

Problemet for folkekirken, som ET ironisk forsøger at sætte i relief, er jo ikke af nyere dato, og det udspringer vel ret beset af krav og behov, der næppe kan siges at hidrøre fra noget, som kristendommens grundlæggere havde til hensigt med deres virke.

Som udgangspunkt samledes de første menigheder om disciplene og gentog de indstiftede ritualer - men kun så længe disse overholdes, kan der være tale om noget guddommeligt - netop betinget af de tilstedeværendes overbevisning.

Dette at tro på, at man kan ”møde” Gud og dennes skabende ord i en bestemt bygning, er vel en temmelig ukristelig antagelse/påstand, idet denne religions indstifter netop gang på gang prædikede det stik modsatte.

De nuværende kirker synes at være et resultat af et historisk efterslæb på traditioners formalisme, hvor kirkefædrene valgte at ”lægge kristendommen ind over” (så at sige opsuge) de lokale ”overvundne” religionsformer, og skønt kejser Konstantin befalede en statsliggørelse, blev det alligevel et ydmygt kompromis for de tidlige kristne ledere i kappestriden om ”magten over sjælene” - ikke altid lige smukt gennemført af kirkens mænd.

Derfor har vi i dag bygninger med reminiscenser af både hebraiske, græske, romerske og senere europæiske stilelementer, men også med de bagvedliggende kulturers tyngde af forældet tankegods.

Folkekirken er et meget sent produkt af disse magtkampe - og da dens nutidige statholdere bliver stedse mere uvidende og visdomsforladte (ateistiske), bør det vel ikke undre, at dens svorne fjender - modernisterne - kan få held til at opæde den indefra.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.