Borgerligt EU-udsalg
I den seneste uges tæppebombning af økonomiske reformer var forløberen en tragedie af format: VKO-blokkens indførelse af øget grænsekontrol med flere toldindsatser er en kniv i ryggen på den rejsefrihed, som er en af hjørnestenene i EU-samarbejdet.
10 år med dette tydelige fremskridt for rejse- og varefriheden er ofret for at tækkes Dansk Folkeparti, der slet ikke kan få armene ned over al den handlekraft, som det selv mener, at det udviser. Tragedien er ikke pianistpartiet - nationalismen i DF-aftapningen har jo ikke noget naturligt stoppunkt. Der skal bare strammes, indtil vi træder helt ud af EU, lukker bommene til kolonihaven og sender alle ud af landet, hvis hud er permanent brun, lyder ræsonnementet fra de kanter.
Principperne opgives
Tragedien er en anden, nemlig at det borgerlige Danmark med stor tydelighed opgiver det ene princip efter det andet.
Halvanden måned før forslaget blev sendt på banen, kunne justitsminister Lars Barfoeds egne folk konstatere, at tolderne i forvejen laver et fremragende arbejde, der ikke kræver den massive merbevilling på 270 mio. kr., der nu stemmes igennem.
Hyklerisk skal vi nu høre om, at det borgerlige hjerte pludselig banker for at standse menneskehandel, forhindre narko i at oversvømme landet, og hvad ved jeg. Det har længe været tydeligt, at de borgerlige partiers EU-følelser nærmest er køleskabskolde.
EU-rettigheder forringes
Men at de
overnight er sat på frostkold må undre enhver vælger, der egentlig godt kan se, at denne politiske studehandel ikke bare er kostbar symbolpolitik - den øgede toldkontrol er også med til at forringe de EU-rettigheder, som det har taget mange år bygge op.
Et par af de 270 mio. kr. bør i det mindste bruges til at evaluere indsatsen, så vi som borgere kan få vished for, om pengene nogen sinde kommer til at gøre en forskel. Hvor mange flere forbrydelser kan der opklares for dette beløb?
Indtil da må de borgerlige politikere skulle stå skoleret over for vore EU-naboer og forklare, hvordan indsatsen egentlig harmonerer med Schengen-reglerne. Det store ekko fra Europa tyder på, at andre lande har større følelser for EU-goderne end Danmark. Lad os håbe, at vore nabolande fortsat er mere optaget af rejse- og varefriheden end den vattede danske regering, der åbenbart hellere end gerne sælger ud af principperne.