Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alle veje fører til en vindmølle

Vindmøllestøj er ifølge en rapport fra ingeniørfirmaet Delta ikke noget problem. Men er det heller ikke et problem, at Delta også er medlem af brancheorganisationen Vindmølleindustrien?

I 2009 blev jeg opmærksom på, at min kommune havde udlagt et område tæt på min bopæl til vindmøller. Rent faktisk var vores egne marker en del af området.

Indtil da havde vindmølleproblematikken ikke interesseret mig, ud over at jeg da var overbevist om, at vindmøller var en rigtig god ting for vores klima. Det er jeg stadigvæk. Nu blev jeg imidlertid nødt til at sætte mig yderligere ind i, hvad moderne vindmøller egentlig var for nogle størrelser.

Det gik hurtigt op for mig, at der er mange problemer forbundet med at være nabo til en vindmølle, og at de efter min mening under ingen omstændigheder bør opstilles i nærheden af mennesker.

Jeg fyldtes undervejs af en større og større forundring - hvorfor tillader miljøministeren i et land som Danmark, at vindmøller opstilles tæt på mennesker?

Jeg blev hurtigt beroliget, for i Danmark havde man udarbejdet en rapport, der sagde, at vindmøllestøj ikke var noget problem. Rapporten udkom i 2008, så den gik jeg i gang med at lede efter.

Det første, som jeg stødte på i min søgen, var, at rapporten skulle have været udført af Aalborg Universitet i samarbejde med et rådgivende ingeniørfirma, der hedder Delta. Aalborg Universitets akustikafdeling er anerkendt på verdensplan for sin viden om støj.

Men den trak sig ud af projektet, fordi Delta ikke ville udlevere de ønskede data. Støjen ville dermed ikke blive estimeret korrekt. Noget så uvidenskabeligt ville Aalborg Universitet ikke lægge navn til.

Referencelaboratorium

Rapporten er senere lavet om af Delta og et engelsk universitet. Den er blevet kritiseret stærkt fra flere sider. I øvrigt udgav Aalborg Universitet også en rapport om emnet i 2010. Den rapport har til gengæld opnået stor anerkendelse.

Det næste, jeg fandt ud af, var, at samtidig med, at Delta udfærdiger rapporter for Miljøstyrelsen og Miljøministeriet, er det også referencelaboratorium.

Det er altså også et laboratorium, der skal være med til at kontrollere rapporternes kvalitet.

Nå, jeg måtte videre i min søgen. Nu ville jeg gerne se nogle støjmålinger på eksisterende møller. Alle dem, jeg kunne få fingre i, var udført af Delta.

Efterhånden var der gået noget tid, og vi havde den store lykke, at vores byråd tog vindmøllerne af planen igen. Pyha, der faldt der godt nok en stor sten fra hjertet. Det fik mig dog ikke til at standse min undersøgelse af, hvad der egentlig foregår i den her sag.

Nu stødte jeg så på, at Delta var medlem af Vindmølleindustrien. Jeg tænkte, at det kan da ikke passe, at en dansk regering beder et af Vindmølleindustriens medlemmer om at kontrollere, om der er problemer med deres produkter.

Men jo, den var god nok. Ikke nok med det. I Deltas bestyrelse sidder den adm. direktør for en af de største producenter, Siemens.

I dag er jeg medlem af Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, hvor jeg sidder i bestyrelsen. Jeg har adskillige gange på egne og på foreningens vegne skrevet til vores miljøminister, Karen Ellemann.

Hver gang har henvendelsen været overgivet til den samme medarbejder i Miljøstyrelsen. Et hurtigt kig på den pågældende medarbejders CV afslører, at før han blev ansat i Miljøstyrelsen, var han ansat hos Delta.

Uforståeligt

Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller har gennem lang tid ønsket, at der i Danmark bliver lavet en videnskabelig og sundhedsfaglig undersøgelse af sammenhængen mellem vindmøllestøj og helbredsgener.

En sådan undersøgelse havde Sundhedsstyrelsen netop fået udarbejdet, så den glædede jeg mig meget til at se.

Jeg må imidlertid sige, at der tabte jeg for alvor både næse og mund. Gæt, hvem der var blevet bedt om at lave rapporten?

Delta.

Hvorfor man vælger et rådgivende ingeniørfirma til at lave en sundhedsfaglig rapport, det må stå hen i det uvisse. Jeg har i hvert fald ikke fået et svar på det endnu.

Så kære læser: Alle veje fører ikke længere til Rom; de fører til Delta.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.

Blog: ”Lykkelænder” eller bloktilskud

Nauja Lynge
Hverken de grønlandske eller danske politikere favner det mindretal, som jeg er en del af.

Debat: Han var alt det, Boris Johnson ikke er

Michael Kuttner
Lord Peter Carrington døde samme dag, som Boris Johnson trådte tilbage som udenrigsminister. De var, for at sige det mildt, forskellige.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her