Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

S og SF sender skatteregning til familierne

S og SF har 16/5 fremlagt deres 2020-plan. Den indebærer bl.a. højere skatter for 26,3 mia. kr.

Det svarer til en skattestigning på 9.400 kr. pr. husstand i Danmark, hvilket ville øge verdens største skattetryk yderligere til skade for vækst, velstand og erhvervslivets konkurrenceevne.

De reelle skattestigninger risikerer dog at blive omkring det dobbelte. Sagen er nemlig, at mange af finansieringsforslagene er urealistiske. F.eks. ”forslaget” om, at danskerne skal arbejde 12 minutter ekstra hver dag, hvilket ville øge skatteindtægterne med 15 mia. kr.

Tvivlsomt

Det vil S og SF opnå ved at tale med arbejdsmarkedets parter. Det er højst tvivlsomt, om sådanne samtaler vil føre til det ønskede resultat. Det er fint, at S og SF vil gøre forsøget. Det er imidlertid stærkt problematisk, at partierne allerede nu har lagt planer for, hvordan de vil bruge de højst usikre ekstra skatteindtægter, hvis og i fald danskerne rent faktisk begynder at arbejde mere.

Arbejdsmarkedskommissionens undersøgelse viser, at kun 6 pct. af de fuldtidsbeskæftigede ønsker at arbejde mere, mens 20 pct. ønsker at arbejde mindre. Nettoeffekten ville være et fald i beskæftigelsen med, hvad der svarer til 116.000 fuldtidsbeskæftigede - altså det modsatte af, hvad S og SF ønsker at opnå.

Læg dertil, at S og SF's egne forslag om højere skatter bidrager yderligere til at trække i den forkerte retning. Højere skatter mindsker incitamentet til at yde en ekstra indsats og mindsker derfor arbejdsudbuddet. Det samme gør en række af S og SF's øvrige forslag, f.eks. forslaget om at hæve dagpengeperioden fra to til fire år.

Det er derfor meget usandsynligt, at S og SF kan finde 15 mia. kr. i ekstra indtægter til statskassen ved at få danskerne til at arbejde mere. I givet fald vil pengene mangle, og S og SF må finde på noget andet. Dette andet må forventes at blive højere skatter.

Ikke store resultater

De 12 minutter er ikke det eneste urealistiske finansieringsforslag.

S og SF forventer at få 5 mia. kr. mere i kassen fra ”mere og hurtigere uddannelse”, hvilket for det første er meget vanskeligt at realisere i praksis. Det har været forsøgt i årtier uden de store resultater. For det andet vil det ikke kunne give ekstra skatteindtægter på 5 mia. kr. så tidligt som i 2020, selv hvis det realiseres.

Hvordan S og SF vil opnå øgede skatteindtægter på 2,5 mia. kr. via ”bedre integration”, står ligeledes hen i det uvisse. De få konkrete forslag, som partiet fremsætter, såsom afskaffelse af starthjælpen, trækker nemlig i den forkerte retning.

”Bedre forebyggelse” kan alle gå ind for, men hvordan det skal realiseres, så der kommer 1,5 mia. kr. ekstra i statskassen, er uklart. Det samme gælder ”lavere strukturel ledighed”.

Faktisk trækker S og SF's forslag om fjernelse af kontanthjælpsloft, starthjælp, 450-timersregel og længere dagpengeperiode i den modsatte retning.

Med andre ord er der stor fare for, at en rød regering ikke vil kunne nøjes med at hæve skatterne med 26,3 mia. kr. for at indfri sine mange løfter, men i stedet med omtrent det dobbelte.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.