Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Landsbyer i valgkampen

Danmarks over 4.000 landsbysamfund med 1 mio. beboere kan blive en vigtig brik i den kommende valgkamp. Til Jyllands-Posten 8/5 udtaler medlem af Folketingets miljø- og planlægningsudvalg Flemming Møller Mortensen, at Socialdemokratiet vil neutralisere de netop vedtagne lovændringer i planloven for 29 udkantskommuner.

Lovændringen vil ellers betyde, at virksomheder i tidligere landbrugsbygninger vil få mulighed for at udvide, hvilket vil kunne skabe tusinder af nye arbejdspladser på landet.

Danmark har en af Europas laveste iværksætterprocenter. Årsagen er, at det for mange selvstændige er for dyrt at etablere sig på en kommunal erhvervsgrund og ikke tilladt på landet.

Sådan har det været i 40 år siden kommunalreformen i 1970, da Danmark blev opdelt i landzone, byzone og sommerhusområder. I landzonen var kun landbrug, skovbrug og fiskeri tilladt. Det var i byzonen, at udviklingen skulle ske med bosætning, erhverv og nye arbejdspladser.

Svære vilkår




For vore landsbysamfund har dette selvsagt været ødelæggende. Landbrug, skovbrug og fiskeri kan ikke uden håndværk og småindustri sikre livet på landet. Men også vore iværksættere har med den hidtidige planlov haft svære vilkår. Skal en iværksætter etablere sig i byen, skal familien bo i et parcelhuskvarter. Så skal der købes en industrigrund af kommunen, opføres driftsbygninger og installeres det nødvendige inventar. Vi taler nu om 2 til 3 mio. kr., og mange iværksættere og håndværksvirksomheder må opgive at blive selvstændige.

Anderledes ville det være på landet. Her kunne familien bo tæt på virksomheden, f.eks. i et tidligere husmandsbrug, og de tilhørende tomme landbrugsbygninger kunne være en overkommelig start. Men får iværksætteren på landet succes og ønsker at udvide, har den hidtidige planlov i mange kommuner givet problemer.

Derfor støtter Landsbyerne i Danmark liberaliseringen af planloven.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.