Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Kina skal rammes i midten

Der er ikke noget nyt i, at markederne i Kina er yderst interessante for danske virksomheder. For Kina er et enormt, men også et komplekst land.

Trods det faktum, at landet har verdens næststørste økonomi og en BNP-vækst på ni pct., ligger Kina i bunden lige efter Turkmenistan, når det handler om gennemsnitsindkomsten pr. indbygger. Alligevel er landet yderst interessant for danske virksomheder, fordi en enorm mængde fattige kinesere hver eneste dag bevæger sig ind på mellemindkomstmarkederne, hvor der i dag findes 250 mio. af landets indbyggere, hvilket i 2015 er steget til 600 millioner. Oven i det kommer den tilsvarende udvikling i f.eks. Indien og Sydafrika.

Enorme potentiialer

Dygtige danske og udenlandske virksomheder har længe været i gang, men hovedsageligt i det såkaldte ”high end”-marked.

Det er stadig nyt for de fleste at begå sig i mellemindkomstmarkederne, og hvis danske virksomheder skal have en reel chance for at udnytte de enorme potentialer, der findes i Kina, så er der brug for at forstå markedet bedre. For selv om vi nødigt indrømmer det, er vi analfabeter i den henseende. Mellemindkomstmarkedet er komplekst; det ændrer sig konstant og spreder sig i øvrigt ud i 22 kinesiske provinser, hvor nogle er både større og mere befolkede end selv de største europæiske lande.

I Danmark segmenteres forbrugerne i ni grupper efter værdier og holdninger. I Kina segmenterer man de 1,3 mia. kinesere i fem grupper. I toppen af markedet ligger de mest købestærke, dem man kalder de ”globalt orienterede” forbrugere. De betaler gerne verdensmarkedsprisen for et produkt, ligesom de forventer samme kvalitet og funktionalitet som forbrugerne i Vesten.

Forbrugsgoder

I bunden findes segmentet ”bottom-of-the-pyramid”, der kun kan betale en meget lav pris, og som stiller sig tilfreds med en meget begrænset funktionalitet i produkterne. Lige over ”bottom-of-the-pyramid”-segmentet findes de ”aspirerende”, der lige nøjagtig har hævet sig over fattigdomsniveauet, men som stadig kun har råd til produkter, der koster en tiendedel af verdensmarkedsprisen.

I midten findes de mest interessante forbrugergrupper for danske virksomheder; de såkaldte ”voksende middelindkomstgrupper”. De kan opdeles i en øvre og nedre gruppe og består af familier med en årlig husstandsindkomst på mellem 40.000 og 200.000 kr., og som ønsker sig det samme som andre mellemindkomstforbrugere i verden: bil, køleskab og computer.

Der forventes kvalitet

De forventer global kvalitet, men kun den øvre del af gruppen kan betale en pris, der nærmer sig verdensmarkedsprisen. Den nedre del er slet ikke i stand til at betale, hvad danskere (mere end) gerne betaler for en iPad. Der er så stor en volumen og vækst i de to grupper, at de allerede i 2015 vil være de største markeder i Kina og lignende markeder som f.eks. i Indien.

Dette uudnyttede potentiale for danske virksomheder er udgangspunktet for, at Industriens Fond og Universe Fonden har lagt kræfterne sammen for at udvikle en opskrift på, hvordan megamarkedernes kunder kan blive en vigtig forretning for Danmark med effekt i form af større omsætning og arbejdspladser. Seks danske virksomheder inviteres med.

Der er brug for at komme i gang.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Uberettigede anklager mod tandlægerne
Freddie Sloth-Lisbjerg
Autoriserede sundhedspersoner diagnosticerer, forebygger og behandler med fagligheden som fundament.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her