Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Bevar arbejdsmarkedspensionerne

Arbejdsmarkedspensionen sikrer, at alle lønmotagere sparer op til alderdommen.

Det er ikke nogen nyhed, at ræven gerne vil vogte gæs. Men selvom ræven hævder både at være omsorgsfuld og ansvarlig, er det skidt at tage imod hans tilbud.

Ræven tog senest skikkelse af Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg i Jyllands-Posten 8/12. Her foreslår Kim Valentin, der lever af at sælge økonomisk rådgivning, at vi i Danmark afskaffer arbejdsmarkedspensionerne for i stedet selv at spare op til pensionen.

Han begrunder forslaget med, at lønmodtagerne går glip af offentlige ydelser, fordi arbejdsmarkedspensionen modregnes i blandt andet folkepensionens tillæg.

Problemet er dog ikke arbejdsmarkedspensionerne, men på langt sigt skal politikerne se nærmere på de modregningsregler, der er for visse offentlige ydelser.

Da fagbevægelsen oprettede arbejdsmarkedspensionerne for helt almindelige lønmodtagere, var det med et brændende ønske om at sikre vores medlemmers levestandard i alderdommen.

Da vi i 1991 ved hårde overenskomstforhandlinger fik forhandlet os frem til oprettelsen af arbejdsmarkedspensionerne, var indbetalingen på 0,9 pct. af lønnen. I dag indsættes der 12 pct.

80 pct. af den hidtidige løn

Lægges den enkeltes arbejdsmarkedspension sammen med folkepensionens grundbeløb og ATP, betyder det, at mange af vores medlemmer kan få ca. 80 pct. af deres hidtidige løn, når de går på pension. Det er massive fremskridt, som vil kunne mærkes for de kommende generationer. Det fremskridt er kommet via kollektive pensionsordninger, ikke ved at gå den individuelle vej.

At vi i fagbevægelsen oprettede arbejdsmarkedspensionerne, er ikke kun godt for det enkelte medlem. Det er også godt for samfundet som helhed. Arbejdsmarkedspensionerne sikrer, at lønmodtagerne får sparet op til deres alderdom med stor risikospredning og lave omkostninger - sådan var det ikke før i tiden.

Det er et fantastisk gode for samfundet, at borgerne sikres pension, fordi alternativet ville være uoverskuelige forsørgelsesproblemer. Det ser man f.eks. i Holland, der ikke har arbejdsmarkedspensioner, og hvor kun skatteyderne er der, når de store årgange trækker sig tilbage.

Arbejdsmarkedspensionen har også bidraget til, at 1980'ernes kroniske underskud på betalingsbalancen blev vendt til næsten konstante overskud fra 1990'erne, hvilket har sparet Danmark for store renteudgifter.

Virker stabiliserende

Inflationen fra 1970'erne og 1980'erne blev kraftigt reduceret, og nu virker arbejdsmarkedspensionerne som en stabilisator, der medvirker til at begrænse risikoen for overophedning under en højkonjunktur, fordi lønmodtagerne også her sparer op.

Prestigefyldt pris

Industriens Pension, hvor hovedparten af Dansk Metals medlemmer har deres pension, vandt 7/12 den prestigefyldte pris som det bedste arbejdsmarkedspensionsselskab i Europa. Det skyldes bl.a. Industriens Pensions evne til at skabe højt afkast.

Industriens Pension er således et godt eksempel på, at en arbejdsmarkedspension er til gavn for både den enkelte lønmodtager, der sikres en økonomisk tryg pensionisttilværelse, men også for samfundet, der sikres opsparing, købekraft og et økonomisk sikkerhedsnet under helt almindelige lønmodtagere.

På den baggrund er det langt fra indlysende, at vi skal lade vores medlemmers pensionspenge flyde ind i en jungle af vildledning fra bankrådgivere og finanshuses investeringsrådgivere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.