Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Urigtige antagelser i klimarapport

Klimakommissionen anbefalede, at Danmark opfører 5-6.000 nye havvindmøller, og at det ikke ville være dyrere end strøm fra kul.

Bjørn Lomborg påviste (JP 22/10), at møllerne vil koste 50 mia. kr. ekstra om året de næste 40 år.

Men der er en lige så alvorlig fejl i bilaget om ”Kernekraft og vindkraft”. En ny rapport fra OECD/IEA viser, at prisen for vindkraft er langt dyrere end strøm fra kernekraft. Alligevel påstår Klimakommissionen, at priserne er ens.

Ifølge IEA koster strømmen fra landvindmøller det dobbelte af kernekraft. Men da strøm fra havvindmøller er 50 pct. dyrere end fra landmøller, bliver havmøllestrømmen tre gange dyrere end fra kernekraft. IEA-tallene ses på: www.reo.dk under ”Svar på spørgsmål” side 18-19.

Klimakommissionens vindmølleanbefalinger ville medføre, at danskerne hvert år - frem til 2050 - skulle betale 40 mia. kr. mere, end hvis vi fik strømmen fra danske, svenske eller finske kernekraftværker.

Klimakommissionens 1.000 sider er desværre så uoverskuelige, at hverken politikere eller journalister har fundet fejlene. Men de er så alvorlige, at politikerne ville droppe kommissionens anbefalinger, hvis de kendte tallene.

Dygtige folk i Dansk Energi kender tallene, for allerede to dage efter Sveriges beslutning om at bygge nye kernekraftværker udtalte direktør Lars Aagaard til JP, at beslutningen kan få elprisen i Danmark til at rasle ned og ødelægge økonomien i både vindmøller, biogasanlæg og andre former for vedvarende energi. Nu, to måneder efter, er der stadig politikere (S og SF), der støtter sig til Klimakommissionens anbefalinger. Selv om de er forkerte og i modstrid med andre landes vurderinger.

Jørgen Mads Clausen, Danfoss, siger, at hvis vindmøllerne var rentable, burde de (efter 25 år) kunne klare sig uden massive driftstilskud. Også Dansk Energi, Energinet og Dong har dygtige folk, der burde erkende, at klimarapportens vigtigste anbefalinger er baseret på urigtige antagelser og derfor skal revurderes.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.