Penge lige ned i statskassen
Folketinget er i gang med at behandle et lovforslag om, at flere skadede biler skal skrottes. Det kommer til at koste forsikringsselskaberne ca. 100 mio. kr. årligt. Det er en regning, som helt sikkert bliver sendt videre til bilisterne.
Det er meget kedeligt og ganske unødvendigt at skrotte så mange biler, hvoraf mange er forholdsvis nye og kan genopbygges, uden at det går ud over miljømæssige hensyn.
Danske arbejdspladser
Kriteriet for skrotning burde i stedet være, at bilen må genopbygges op til genbrugsværdien, hvis den har enten katalysator eller partikelfilter. Det ville give danske arbejdspladser, og det ville mindske importen og gavne betalingsbalancen.
Nu, hvor der er en mulighed for at eksportere biler og få en del af registreringsafgiften retur, er det underligt, at den mulighed ikke også findes, når biler skrottes. Det vil være helt logisk, at ejeren og forsikringsselskabet kan få den del tilbage af registreringsafgiften, som den skadede bil repræsenterede.
Ordning bør laves om
Hvis man køber en bil til bare 300.000 kr., så udgør registreringsafgiften ca. 200.000. Hvis bilen bliver totalskadet en måned efter første indregistrering, og bilejeren køber en ny bil til 300.000 kr., så har staten lige snuppet 200.000 kr.ekstra ned i statskassen. Enhver må kunne se, at det er forkert, og ordningen bør derfor laves om.
Hvis årsagen til skrotændringen er manglende indtægter på grund af leasingbiler, så må den ordning justeres. Desuden kunne man sløjfe muligheden for at indregistrere biler på gule plader for private. Lad gulpladebiler være forbeholdt momsregistrerede virksomheder, der har brug for en varevogn, lastvogn eller lignende.