Testcenter baner vej for grønne job
Under overskriften ”Stop farcen” slår Jyllands-Posten på lederplads 18/11 på tromme for at få stoppet det kommende testcenter i Østerild.
Det er nok, hvad man kan kalde en lige lovlig hurtig konklusion. Faktisk er det et regulært selvmål, hvis vi ikke får et testcenter herhjemme. En af de ting, Danmark skal leve af i fremtiden, er jo bl.a. vindmøller.
Jeg er helt enig med JP i, at forløbet om vindmølletestcentret har udviklet sig til lidt af en farce. Testcenteret skulle have været på plads for længe siden, men afgørelsen er blevet udskudt og udskudt og udskudt.
En strategisk satsning
JP begrunder sit ønske om at stoppe testcenteret med en argumentation om, at produktionen af møller i Danmark reduceres bl.a. på grund af, at Vestas afskediger medarbejdere.
Men testcentret er jo en strategisk satsning. En beslutning i Vestas om at lukke en del af produktionen i Danmark må derfor ikke styre vore strategiske, langsigtede satsninger. Man kunne jo faktisk spørge sig selv, om Vestas' beslutning var blevet anderledes, hvis testcentret allerede var i drift nu?
Set med energibranchens øjne, er et testcenter centralt, fordi de danske elselskaber i høj grad investerer i vindenergi som en vigtig del af fremtidens vedvarende energikilder. Et testcenter vil være med til at sikre, at vores investeringer skaber grobund for yderligere grøn vækst i hele Danmark.
At lederen samtidig konkluderer, at produktion og udvikling ikke kan adskilles, er en anden fejlslutning.
Et af dansk erhvervslivs største flagskibe, Novo Nordisk, har for eksempel en omfattende udviklingsafdeling i Danmark, men det betyder jo ikke, at al produktionen af eksempelvis insulin sker i Danmark. Det sker på fabrikker i hele verden tæt på de regionale markeder.
Produktion tættere på
Det samme billede er ved at tegne sig for vindmøller. I takt med at markedet vokser, vil produktionen ske tættere på, hvor møllerne stilles op. Det er både logisk og naturligt.
Det betyder ikke at al produktion i Danmark vil stoppe, og det betyder slet ikke, at forskning og udvikling ikke kan fortsætte i Danmark. For her har vi virkelig stadig noget at byde ind med. Så meget, at kinesiske producenter har sat fokus på Danmark og nu placerer deres udviklingsaktiviteter i Danmark. I det lys er testcentret stadig en rigtig strategisk satsning, der har fuld opbakning hos de danske energiselskaber.