Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Kloge it-penge vigtigere end mange penge

Store beløb investeres i offentlige digitaliseringsprojekter, fordi digitalisering kan skabe øget produktivitet og velfærd.

Desværre har resultaterne ikke levet op til forventningerne, hvilket understreges af Finansministeriets seneste rapport om professionalisering af it-projekter.

Mange peger på bedre ”styring og projektledelse”. Men bedre ”styring” er måske ikke problemet. Problemet er måske selve projekttilgangen ”Big is beautiful”, som drives frem af økonomer, og som ikke er forenelig med ”naturen” af software.

Google og Facebook

Det er tankevækkende, at globale softwaresucceser som Google og Facebook er begyndt som små innovative softwareprojekter. Efterfølgende har de så trin for trin, i hård konkurrence, udvidet funktionaliteten og øget kundebasen.

Kunne vi lære af de store softwarehuse? Burde softwareprojekter altid begynde i det små og vokse sig store, med et stærkt afsæt i ”markedskræfter”?

I 1998 beskrev John Naisbitt det ”Globale Paradoks”. Han påpeger, at mens verden bliver mere global, bliver de mindre spillere stærkere ikke mindst som følge af den globale digitalisering. For innovation er drevet af konkurrence og nærhed til kunden, hvorfor små spillere og lokal innovation vil udkonkurrere centralt bureaukrati.

I dag anvender offentlige it-projekter kun ”markedskræfter” ved indkøb. Myndighederne udtænker selv udbuddet, og efter kontraktunderskrift gennemfører en leverandør projektet. Der er derfor ofte kun konkurrence, hvad angår pris og kontraktvilkår. Men kunne vi understøtte innovation ved at simulere ”markedsvilkår” og konkurrence, samtidig med at vi fandt sammen om fælles løsninger?

Påbegynd fem projekter

En idé: Påbegynd fem projekter parallelt, som kører i et år. Herefter vælges tre projekter ud, som tildeles yderligere beløb, og efter to år udpeges ”vinderen”, som afslutter projektet. Måske kunne en sådan model skabe en ny og mere agil tilgang til offentlig digitalisering - med de egenskaber, som netop kendetegner succesfuld software i form af markedsdrevet innovation, tæt på kunden.

Hvis John Naisbitt har ret - og hvis digitalisering er underlagt naturlovene for ”det globale paradoks” - vil modellen hurtigt udkonkurrere den traditionelle ”big bang”-tilgang for offentlige it-projekter. For historien har vist, at software ikke opfører sig økonomisk rationelt, men er drevet af lokal innovation og entreprenørånd, hvor succesfuld software udvikles i samspil med kundens brugere.

I Danmark 3.0-projektet under Dansk It spørger vi, hvordan Danmark kan springe ud som D-land, for digitalisering er vejen til velfærd. Måske er ”kloge penge” vigtigere end de ”mange penge”, som Danmark i dag bruger på de store it-projekter?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.