Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Har du spurgt dine vælgere, Villy Søvndal?

25/11 kunne man i alle aviser læse om Villy Søvndals drømme om fremtidens danske sundhedsvæsen.

Drømme, der giver anledning til bekymring for de danske patienter.

For Villy Søvndals største ønske er, at privathospitalerne udryddes fra Jordens overflade. Det er jo unægtelig en voldsom politik sådan at ønske, at private virksomheder går nedenom og hjem. Mon VS's vælgere deler det synspunkt? For danske patienter kan, hvis SF-formandens udmelding bliver til virkelighed, se frem til længere ventelister.

350.000 patienter

Konsekvensen af et sundhedsvæsen uden privathospitaler er i første omgang et farvel til behandlingsgarantien. For uden privathospitaler er der heller ingen garanti for, at patienterne kan få behandling, hvis de offentlige sygehuse ikke har plads, og ventelisterne er lange.

Behandlingsgarantien har foreløbig givet 350.000 danskere mulighed for hurtig behandling på et privathospital, fordi ventetiden i det offentlige var for lang.

Det har betydet, at danskere, der ellers var sygemeldte, har kunnet komme hurtigere tilbage på job, og at danskere, der gik rundt med smerter, har fået behandling. Den mulighed forsvinder med Villy Søvndals drømme for det danske sundhedsvæsen.

Og det er en skam. For os som privathospitaler - indrømmet - for vi lever selvfølgelig af, at vi har patienter, som vi kan hjælpe. Men også for danskerne, der er glade for behandlingsgarantien. Det viser en netop offentliggjort meningsmåling, som Epinion har gennemført for Dansk Erhverv. 7 ud af 10 danskere - 72 pct. - svarer, at man som patient bør kunne blive behandlet på et privathospital på det offentliges regning, hvis de offentlige sygehuse ikke kan behandle én inden for fire uger.

Befolkningen ser altså behandlingsgarantien som en værdifuld rettighed, der giver tryghed, hvis uheldet skulle være ude, og man har brug for hurtig og effektiv behandling.

Bred folkelig opbakning

Interessant, ikke mindst for Villy Søvndal og Socialistisk Folkeparti, er desuden, at et markant flertal - 64 pct. - blandt de danskere, der stemmer på Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Enhedslisten, støtter behandlingsgarantien. Jeg kan ikke komme på andre nuværende politiske tiltag, der samler en tilsvarende bred opbakning i befolkningen på tværs af folks politiske holdninger.

Jeg tror grundlæggende, at danskerne er ligeglade med, om det er en offentlig eller privat ansat læge, der behandler dem, bare de bliver raske.

Derfor tror jeg, at Søvndal - for en gangs skyld - er ude af trit med sine vælgere, når han på den måde vil fratage dem en voldsomt populær rettighed, som danskerne er glade for, og som 350.000 til dato har gjort brug af.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.