Carlsberg flyver bare under radaren
Virksomheder bryder reglerne ufortrødent, selv om de får kritik af Alkoholreklamenævnet.
Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, må have sat kikkerten for det blinde øje, da han for et par uger siden gjorde status over et år, hvor alkoholindustrien selv har ført justits med markedsføringen af alkohol.
Alkoholreklamenævnet blev etableret for at behandle mulige klagesager, da Danmark i 2000 fik sit første regelsæt for markedsføring af alkohol.
Og det var i forbindelse med Alkoholreklamenævnets 10-års jubilæum, at Niels Hald udtalte, at 99 pct. af virksomhederne i den danske alkoholindustri følger branchens frivillige regelsæt og tager henstillinger fra Alkoholreklamenævnet til efterretning. Kun alkoholproducenten Cult ødelægger den gode statistik.
Men Niels Hald tager fejl. Cult er langt fra de eneste, der bryder reglerne systematisk. Mønsteret er, at virksomhederne bryder reglerne ufortrødent, selv om de får kritik af Alkoholreklamenævnet.
Carlsberg fortjener at blive fremhævet som en af de smarteste syndere, hvad angår gentagne omgåelser af reglerne for markedsføring af alkohol.
Forskellen på Carlsberg og Cult er raffinement. Hvor Cult buldrer løs med sex og bare bryster og åbent erklærer, at de ikke vil følge reglerne, flyver Carlsberg ganske enkelt under radaren ved at koble sig på fodbold og fællesskab.
Prøver grænser af
Bryggeriet høster goodwill på at bekende sig til reglerne og tage imod et ”Fy, skam dig”, når de går over grænsen. Men det er stensikkert, at de prøver grænserne af igen næste gang.
I skrivende stund er Alkoholpolitisk Landsråd for eksempel i gang med at indklage Carlsbergs for Alkoholreklamenævnet for at gentage en kampagne, hvor bryggeriet forbinder alkohol med sportslig succes.
Kampagnen blev lanceret, da FCK i foråret vandt Danmarksmesterskabet 2010. Carlsberg ændrede bogstaverne i firmaets logo, så der i stedet for Carlsberg stod Champions. Logoet kunne blandt andet findes på en dåseguldøl, som blev solgt via FCK's hjemmeside.
Hvad der tjener Carlsberg bedst
Sidste år fik Carlsberg kritik af Alkoholreklamenævnet for det kreative logo, og hvis Alkoholreklamenævnets kritik havde nogen vægt hos Carlsberg, så gentog de ikke kampagnen. Men kritikken er ufarlig, så Carlsberg fortsætter selvfølgelig på den måde, der bedst tjener deres forretning.
Det er kun få måneder siden, Carlsberg sidst fik kritik af Alkoholreklamenævnet for at gentage en allerede kritiseret kampagne. Det skete i september for en anden kampagne, der forbinder sport og alkohol ved at placere øldåser på en fodboldbane.
I 2009 blev ølgiganten kritiseret for en lignende kampagne, men det afholdt ikke Carlsberg fra at føre én præcis magen til i forbindelse med VM i Sydafrika sommeren 2010.
Men hvorfor skulle kritikken også gøre indtryk på Carlsberg?
Det er billigt og lukrativt at overtræde reglerne - så længe det ikke kan dokumenteres, at man retter markedsføringen specielt mod børn og unge, bliver man ikke ramt af lovgivning - og hvis man ellers kan holde til at få et brev med en skriftlig kritik fra Alkoholreklamenævnet, er der frit spil, og det benytter blandt andre Carlsberg sig af.
Se til tobaksområdet
Reglerne for markedsføring af alkohol blev revideret i forbindelse med Alkoholreklamenævnets jubilæum i sidste uge, men de blev bestemt ikke strammet.
Alkoholindustrien vil reelt først ændre adfærd den dag, opgaven med at vogte markedsføringen af alkohol flyttes til forbrugerombudsmanden, bakket op af skrappere love på området - alternativt, at der indføres forbud mod markedsføring af alkohol, som vi kender det fra tobaksområdet.