Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

De tre veje

En 60-årig kan forholde sig på tre måder til det totalitære og kulturfjendske miljø, der herskede på 1970'ernes universiteter og andre steder. Den ene måde var at gå i opposition, mens det stod på.

Dette vil sætte et polemisk strejf på vedkommendes sjæl, og man vil formentlig udvikle sig til en lidt kantet person. Belønningen er til gengæld – forhåbentlig – at man kan se tilbage på sig selv med kærlighed. Man er en og den samme, men blot klogere. Man kan se sig selv i spejlet.

Den anden måde er at putte sig og snakke om noget andet i nogle år. Hvis DDR så bringes på banen, så rødmer man lidt. Det er ikke noget at være stolt af, men i dag er det sødt at se lidt følelser, og man hylder stadig solidaritet og fællesskab som gode og sunde værdier.

Prisen er dog en let skizofreni, fordi man ikke kan udtrykke sig som én person, og man risikerer at blive lidt for praktisk og flad i det værdimæssige. Man ser ikke sig selv, men en anden, i spejlet.

Den tredje måde er at reflektere og tilpasse sig, så man er en ny person i hvert sekund. Man er altid kompetent. Så har man det godt – ingen moralske kvababbelser i nærheden.

Prisen er dog, at man ikke kan kende sig selv, ens liv bliver altid en andens liv, og man vil altid vil være disponibel for at hylde nye totalitære omgivelser. Man er lavet af spejle.

Man bliver i bedste fald melankolsk. I værste fald arbejder man aggressivt for, at vi bør indrette vores kultur efter økonomiske ekspansionsmuligheder i Asien eller efter topplaceringer på tomme ranglister i et uliberalistisk hypertilpasset globaliseringsinferno.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Abort er et voldeligt og ukærligt valg
Margrete Joy Josefsen
Alle børn tilhører sig selv, og vi har ingen ret til at hindre et barn livet, blot fordi det kommer på et ubelejligt tidspunkt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: DR kan ”næsten være lige meget”

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.’s besparelser.

Amerikansk kommentator: Den israelsk-palæstinensiske fredsproces er død

David Ignatius

kommentator, The Washington Post

At tale om palæstinensiske rettigheder nu om dage vækker foragt eller udløser blot en gaben. Palæstinenserne er gårsdagens problem. Selv araberne er trætte af deres stejle krav.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Restaurantanmeldelse: Karruseltur på Aarhus' nye restaurant og vinbar
Der er masser af god vilje og entusiasme, men for nærværende væsentlig mindre kompetence at finde på Aarhus’ nye franskorienterede spisested. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her