Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Helheden vil være falsk

I JP 24/10 skriver Bent Blüdnikow om den såkaldte støtteerklæring til PFLP fra 1974.

Han fastholder, ligesom han gjorde i udsendelsen om ”de røde lejesvende”, at der er tale om et autentisk dokument, men i artiklens slutning hedder det: »På den anden side må man give underskriverne ret i, at formuleringen ”ubetinget støtte til PFLP” kan være påført af Palæstina-komiteen uden deres viden. Derfor er sagen ikke til at opklare i dag, men der er ikke tale om et falsum«. Men hvis ”underskriverne” ikke har vidst, at de ”skrev under”, hvordan må man så betegne sådan et dokument?

Som et falsum naturligvis.

Det er elementær kildekritisk viden for første års historiestuderende. Selvfølgelig kan dele af dokumentet være ægte, men helheden - sådan som det blev distribueret af Kolding Højskole i 1974 - vil være falsk.

Det er dog altid noget, at Blüdnikow nu tager dette forbehold over for dokumentet. Det gjorde han og Arne Notkin ikke i 1994, da de offentliggjorde deres artikel ”Terrorismens danske heppekor” i Weekendavisen. Og de omtalte mig bekendt heller aldrig professor Svend Holm-Nielsens grundige kildekritiske tilbagevisning i Palæstina Orientering nr. 1, april 1995.

Det gør Blüdnikow heller ikke denne gang.

Debat er relevant

Debat om venstrefløjens forholden sig i fortiden er relevant, men helt afgørende er, at den føres på et ærligt grundlag og uden brug af citatfusk mv. Og den kampagneagtige form, de to herrer fra begyndelsen anlagde i deres kritik af venstrefløjen - og som også blev anvendt i serien om ”de røde lejesvende” - er heller ikke befordrende for en dyberegående debat.

Folk står af, når de uden grund bliver anklaget for at have støttet eksempelvis terrorisme. Det bliver tydeligt, at der snarere er tale om at føre politik med fortiden, det man i dag kalder for ”historiepolitik”, og som har spillet og stadig spiller en stor rolle for de borgerlige partier som en del af den såkaldte værdikamp. Hvis man kan inkriminere venstrefløjens fortid, hvor man slår DKP, Blekingegadebanden, VS osv. sammen i én stor pærevælling, kan man også skade venstrefløjen i nutiden. Venstrefløjen er ikke nær så dygtig til at påvise højrefløjens støtte til eller tavshed omkring Vietnam-krigen, kuppet i Chile 1973 mv.

Her må man nok sige, at der blev anvendt vold i stor stil.

Jeg har selv været fortaler for en diskussion om fortiden på venstrefløjen. Og jeg finder Jyllands-Postens artikler om Ole Sohn for berettigede og i øvrigt sobre. Det var Blüdnikows og Notkins journalistik derimod langt fra.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Ret ryggen – og velkommen til virkeligheden
Lone Nørgaard
Vi skal en anden vej, hvis børn og unge skal hærdes til at tage livtag med virkeligheden – og evt. lave karakterer. Vi skal gøre op med et uddannelsessystem, der tilgodeser elever fra ressourcestærke familier med alt for meget fokus på rummelighed og trivsel.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Om Fox-kritikken af Danmark: Når sandheden skal frem

Gennem generationer har danskerne valgt at opbygge samfundet anderledes end USA, hvilket aldrig har afholdt også danske politikere fra at kritisere amerikanerne for den måde, hvorpå de har valgt at indrette sig.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Det er ikke et mål, at flere skal i folkeskolen

Jens-Kristian Lütken
Det er noget helt særligt dansk, at det brede flertal af befolkningen har råd til at vælge frit mellem folkeskolen eller et privat tilbud.

Blog: 10 sandheder om folkeskolen

Lars Boje Mathiesen
Så ramte et nyt skoleår. Her er 10 ting, som mange partier ikke vil indrømme.
Annonce
Bolig
Danmarks svar på San Francisco: På toppen af alting bor borgparret fra Vejle
Ægtepar har adopteret middelalderstilen, siden de for halvandet år siden flyttede ind i Vejles nok mest specielle "borghus" med ”katakomber”, buer og hvælvinger. 
Se flere
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her