Besparelser skader arbejdsmiljøet
Jyllands-Posten skrev i sin leder 14/6, at danskerne arbejder for lidt, har for stort sygefravær og derfor trækker hårdt på sundhedsvæsenet.
Helt enig: Sygefraværet er alt for højt, og det skyldes ikke slendrian og dovenskab, men et elendigt arbejdsmiljø, som Jyllands-Posten selv har beskrevet i en stribe fremragende artikler.
Sygefravær er en stor belastning for sundhedsvæsenet, men en endnu større belastning for dem, det går ud over. Og det er ikke kun ulykkerne, der sender danskerne til læge, men også det psykiske arbejdsmiljø, som er en tydelig følge af finanskrisen. Vi kan dokumentere, at de psykiske påvirkninger stiger og dermed også påvirker sundhedsvæsenet. Det er virksomhedernes ansvar at gøre noget ved det problem.
50 mio. kr. forsvandt
JP skriver, at alt for mange virksomheder lukrerer på smiley-ordninger og certificeringssystemet, og det er jeg på mange punkter enig i. Vi har gennem de seneste år gang på gang påpeget, at firmaer er blevet arbejdsmiljøcertificeret uden at have et ordentligt arbejdsmiljø.
Jeg er også enig i, at den forfejlede arbejdsmiljøreform skal ændres, men jeg er ikke alt for optimistisk.
I genopretningsplanen har regeringen med et pennestrøg fjernet 50 mio. kr. årligt til det forebyggende arbejdsmiljøsystem, og det fremmer jo ikke mulighederne for at fokusere mere på det forebyggende arbejde og dermed nedsætte antallet af arbejdspladsrelaterede ulykker og sygdomme.
I 3F arbejder vi hårdt for at komme arbejdsulykkerne og arbejdsskaderne til livs, men det forudsætter, at Arbejdstilsynet opprioriterer det forebyggende arbejde, da virksomhederne tilsyneladende kun har respekt for kontrol. En kontrol, som en certificeret virksomhed ikke belastes af. Den har jo fået Arbejdstilsynets blå stempel.
En forbedring af arbejdsmiljøet forudsætter, at der afsættes flere midler til Branchearbejdsmiljørådene, så også de kan komme i gang med det forebyggende arbejde. F.eks. flere opsøgende kampagner og mere dialog med sikkerhedsorganisationerne på virksomhederne. Og når de danske lønmodtagere er sunde og raske, møder de glade op på jobbet, og i sidste ende bliver det også en god forretning for virksomheden. Det kan ses på bundlinjen.