Små skoler som offerlam
I takt med at arbejderpartiernes ledere vælger at lade deres børn undervise på privatskoler, tiltager røsterne fra de førhen eliteforskrækkede øverste pædagogiske kredse med visioner om, at folkeskolen nok bør stilles om til større faglighed.
Stemningen synes i øjeblikket at udpege små skoler som de offerlam, hvis aflivning skal velsigne processen med et heldigt udfald. Indtil nogen ved hjælp af troværdigt statistisk materiale overbeviser mig om noget andet, vil jeg hævde, at det nye ”stort er godt”-mantra er lige så forfejlet som ”ansvar for egen læring”.
Mindre børn har brug for at blive undervist i trygge nærmiljørammer af empatiske og socialt begavede lærere. Her er det pædagogiske vigtigst, og de faglige (vidensmæssige) krav vil kunne honoreres af ”enhver” lærer.
Lærere på turné
Fra omkring 4.-5. klasse må fokus flyttes mod det faglige, og undervisningen derfor varetages af lærere, der har liniefags- eller tilsvarende/højere kompetence i det pågældende fag.
Er skolen ikke så stor, at lærerstabens ekspertise spænder tilstrækkelig vidt, må de ældre børn samles på større skoler - eller hvorfor ikke lade specialisterne turnere til de mindre skoler? Det må være nemmere at transportere én lærer end 28 børn.
Multilæreren er død - mobillæreren er født.