Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Elbiler skal tankes med politisk power

Danskerne har talt: 73 pct. vil gerne have elbiler ud på vejene, viser en ny undersøgelse fra Rambøll og Jyllands-Posten 10/7.

Det er positivt, at så stor en del af danskerne opfatter elbiler som et godt alternativ til benzinbilen, og det kan skabe det nødvendige fald i vores udledninger af CO2.Men danskernes ønsker er ikke nok til at få elbilerne ud på vejene. Hvis vi for alvor skal kickstarte dem, skal vi have politisk medspil.Som undersøgelsen viser, vil de fleste adspurgte foretrække en elbil, hvis den er billigere end en benzinbil. Derfor er det afgørende, at de danske politikere snart træffer en beslutning om, at afgiftsfritagelsen for elbiler skal fortsætte efter 2012. Al erfaring viser, at bilejere først ændrer forbrugsmønstre, når de kender afgiften langt ud i fremtiden.Hvis Danmark skal gå foran og pensionere de forældene benzinbiler, skal elbiler afgiftsfritages, indtil vi har 400.000 elbiler på vejene. Det vurderer Dansk Energi som nødvendigt, hvis investeringerne i infrastruktur, ladestik osv. skal kunne betale sig.Ved at skabe en ketchupeffekt med mange biler hurtigt på vejene sikrer man, at det er billigere at have en elbil, og det sikrer den nødvendige investering i infrastruktur. Analyser viser, at bilejerne først for alvor vil tage elbiler til sig, når det er nemt og enkelt at oplade bilen eller skifte batteri.Desuden er elbiler afgørende i klimakampen. De kan løse to af de væsentligste udfordringer: De vil hjælpe os til at få mest muligt ud af de store mængder vindmøllestrøm, som Danmark satser på i fremtiden. Og lige så vigtigt vil de kunne skære alvorligt i transportens store udledninger af CO2.Med de seneste politiske initiativer er Danmark langt efter sit mål om at nå 20 pct's reduktion i udledningerne fra de ikke-kvoteomfattede sektorer, biler, bønder og boliger i 2020.De sidste tal fra Energistyrelsen viser, at vi kun vil skære 7 pct. i de sektorer med de politiske initiativer, der allerede er taget. Derfor er politisk handling vigtig nu.De valg, vi træffer i 2009, afgør vores klimafremtid. Elbiler er ét af dem.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen