Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Håndværk smager af meget mere

Der er en verden til forskel på håndværk og masseproduktion.

Det gælder sko, cykler, biler, huse og ikke mindst fødevarer. Men desværre for forbrugerne halter konkurrencen i dele af fødevaresektoren. Det dokumenterer den ny opgørelse fra Konkurrencestyrelsen.

Det glædelige ved de seneste års højkonjunktur er, at forbrugerne har fået smag for kvalitetsfødevarer.

Det mærker vi i de mindre specialfødevarebutikker, som f.eks. slagteren og bageren. Det triste er blot, at krisen nu har fået folk til at vende tilbage til supermarkederne i den tro, at de kan spare penge her uden at give køb på den håndværksmæssige kvalitet.

Uforholdsmæssigt dyrt

Kornpriserne har taget et prishop, men sidste år kom det frem, at prisen på brød hos håndværksbageren kun steg ca. seks pct., mens den i supermarkedet steg med ca. 16 pct.

Nu har Konkurrencestyrelsen netop givet nye, klare indikationer på, at de industriproducerede brød er uforholdsmæssigt dyre. Læren af styrelsens undersøgelse er, at trods faldende fødevarepriser på verdensplan, møder forbrugerne ikke tilsvarende lavere priser i supermarkederne.

Forbrugeren skal vide, at det ikke kan lade sig gøre at fremstille en kvalitetspølse til 19,95 kr.

Der skal findes godt kød, de rigtige krydderier, en god tarm, og desuden skal der bruges arbejdskraft til at sortere kødet samt pakke og distribuere det.

Vil man sikre sund konkurrence og rimelige fødevarepriser til forbrugerne, er politikerne derfor nødt til at sikre de små og mellemstore fødevarevirksomheder rimelige konkurrencevilkår og ikke belaste dem yderligere med gebyrer og andre administrative byrder.

Øje for de små

Når politikerne laver lovgivning, skal de ikke sætte de små fødevarevirksomheder i samme bås som industrien. Det gælder bl.a. i forbindelse med pakning og krav om detaljerede varedeklarationer.

Som noget helt centralt må politikerne på EU-plan have øje for mindre virksomheder, der handler med friske varer, når de stiller nye krav om mærkning af fødevarerne.

Sandheden er, at pris og kvalitet skal hænge sammen, og med til sandheden hører, at slagtermesterens og håndværksbagerens specialfødevarer er lavet af fagfolk.

Råvarerne er friske og er ikke beregnet til at ligge i ugevis i et supermarkeds køledisk eller i forbrugernes køleskabe. Til gengæld giver specialfødevarerne en helt anden smagsoplevelse end supermarkedets industriprodukter.

Prøv selv

Prøv selv: Brug sommeren til at gøre nogle konkrete erfaringer med, hvad de gode kvalitetsfødevarer i specialbutikkerne egentlig koster, og se selv, hvilken kvalitet man kan få for pengene.

Husk, at kvalitetsfødevarer ikke skal købes og konsumeres i store mængder. Man kan som forbruger købe lige den mængde, som man har brug for, og derfor reducere sit spild, hvilket igen kan ses på pengepungen - og måske på livremmen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.