Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Stjålne stemmesedler

Nu huserer det yderste venstre igen uantastet i de svenske valglokaler.


I næsten alle demokratiske lande har man en endog meget lang stemmeseddel, hvor alle partier er repræsenteret. Så sætter man kryds ved det parti, som man vil stemme på.

Enklere og mere demokratisk kan det næppe gøres. På den måde kan ingen sabotere stemmesedler for det parti eller de partier, som man ikke bryder sig om.

I Sverige kan stemmesedlerne imidlertid saboteres systematisk ved hvert valg, år ud og år ind, uden at der sker noget. I Sverige har hvert parti nemlig sin egen stemmeseddel liggende i valglokalerne. Det betyder, at antidemokratiske kræfter kan sabotere andre partiers valgresultat ved systematisk at stjæle deres stemmesedler. På den måde kontrollerer disse kriminelle, antidemokratiske personer resultatet af et valg, fordi vælgerne forhindres i at stemme på visse partier. Og valget er ikke længere frit.

Ved valget til Europa-Parlamentet er det efter alt at dømme Sverigedemokraternas stemmesedler, som igen skal fjernes systematisk fra valglokalerne. Og partiet har ingen mulighed for at afværge det endsige bevogte alle valglokaler.

Valgtilordnede ser væk


De valgtilforordnede skal selvfølgelig påse, at alle partiers stemmesedler er tilgængelige i valglokalerne. Men de er åbenbart ligeglade med, at nogle forsvinder. Og det udnyttes til fulde af personer på den yderste venstrefløj.

På Harlösa Bibliotek lå alle partiers stemmesedler, hvor de skulle, selv Sverigedemokraternas. Blot få minutter efter, at valglokalerne var åbnet, var deres stemmesedler blevet stjålet.

Sådan er det tydeligvis gået for sig ved alle valg de seneste 15 år. Og der bliver ikke gjort noget for at forhindre disse overtrædelser af vore demokratiske rettigheder.

Det er ikke blot Sverigedemokraterna, som er blevet udsat for den slags.

Ved valget i 1998 fik Ian Wachtmeisters parti, Det Nya Partiet, systematisk sine stemmesedler fjernet fra næsten hvert eneste valglokale i Skåne. Fra de tilforordnede havde lagt nye stemmesedler frem, gik der knap 20 minutter, før de også var blevet stjålet.

Mange mennesker, som jeg kender, stemte derfor på andre partier, fordi de ikke kunne finde Det Nya Partiets stemmesedler.

Det var den triste erfaring, som fik mig til at kontrollere stemmesedlerne på Harlösa Bibliotek (i forbindelse med brevstemmeafgivning). Og man føler sig totalt magtesløs.

Især når man tænker på, at svenske journalister, ifølge undersøgelser fra Göteborgs Universitet, overvejende støtter venstrepartierne og derfor direkte eller indirekte støtter en sådan valgsabotage mod anderledes tænkende.

Hvis Sverige skal kunne kalde sig demokratisk i fremtiden, bør alle sande demokrater kræve at få stemmesedler som dem, man har i andre EU-lande. Det vil sige stemmesedler, som ikke kan saboteres. Ellers må man kræve, at der er kontrollanter, som holder øje med stemmesedlerne i hvert valglokale. Og det er vel næppe muligt?

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.