Hvad er værst: bandekriminalitet eller smøring til offentlige chefer?
Man bliver forstemt, når man læser sig ned i sagen om Atea. Strafferammen for den slags er voldsom.
Den får ikke for lidt. Man kan næsten smage forargelsen over den netop påbegyndte straffesag mod i alt syv personer samt selskabet Atea. Sagen drejer sig om smøring og bestikkelse af nu tidligere chefer i bl.a. Region Sjælland begået af it-selskabet Atea, der gerne ville beholde opgaven med at levere it-løsninger til Region Sjælland og derfor ”smurte” de ansvarlige på regionskontoret med luksusrejser, it-udstyr og dyre middage.
Og nej, det er ikke tilladt for offentlige myndighedspersoner at modtage store gaver eller anden form for bestikkelse – og slet ikke fra personer eller firmaer, der har forbindelse til den pågældendes job. I den aktuelle Atea-sag er Rigspolitiets tidligere it-chef nu anklaget for at have modtaget 174.000 kr. i form af forskellige ydelser og rejser.
Det er forbudt, og det skal straffes. Der skal sendes et markant signal over for den slags i vores samfund. Men spis nu lige brød til. 174.000 kr. er jo ikke en herregård – det er end ikke en udestue til herregården.
Man bliver en smule forstemt, når man læser sig ned i sagen om Atea og den bestikkelse, som firmaet står anklaget for. Og straframmen for den slags er voldsom.
Nuvel, økonomisk kriminalitet skal straffes – også gerne hårdt når lovovertrædelsen er grov – men altså mulighed for seks års fængsel for at blive fløjet til Dubai og se Formel 1-løb – mod til gengæld at få lov til at fortsætte it-kontrakten med Region Sjælland. Samtidig med at udenlandske bandeledere fra hærdede kriminelle bander som Loyal to Familia slipper med korttidsstraffe og får lov til at blive i landet.
Når man tænker på, hvilken straf en person, der begår dødsvold, voldtægt af mindreårige, hævnporno, hjemmerøveri eller dødstrusler mod offentligt ansatte, får, virker straframmen for økonomisk kriminalitet og bestikkelse helt ude i hampen.
Hvornår bliver vores retssystem indrettet til det 21. århundrede? Til en tid, da udenlandske bandekriminelle slipper for udvisning, hvor unge forhærdede forbrydere får en reprimande og bliver sendt på sejlerferie til Caribien eller vandreture i de norske fjelde med et par danske pædagoger.
Og hvor økonomisk kriminalitet – selv i den mildere ende – kan straffes hårdere end personfarlig kriminalitet. Det skal vi have lavet om på.
Forstå mig ret. Atea-sagen er fuld af indspisthed, fup og fiduser. Det er rigtig fint, at sagen er afsløret og behandles ved domstolene. Men de straframmer, de anklagede risikerer, hvis de bliver dømt, står i mine øjne ikke mål med, hvad de har begået i forhold til bandemiljøets mestre i personfarlig kriminalitet.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter