Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Islamisk Stats ideologi, terror og kriminelle aktiviteter er langtfra slut

Ideologien er Islamisk Stats hjerte, og det banker stadig, selvom kalifatet nu hører fortiden til.

Islamisk Stat har nu tabt sin hovedstad Raqqa i Syrien. Billeder viser, hvordan USA-støttede styrker i militærkøretøjer kørte en sejrsrunde på den plads, hvor IS udførte sine bestialske henrettelser.

Der er bestemt grund til at fejre, at IS har mistet kalifatets hovedstad. Selvom terrororganisationen endnu ikke har erkendt nederlaget, så er kalifatet de facto dødt. Hvor dyr befrielsen har været, vil vise sig. Billeder fra CNN viser en by, der er totalt smadret.

Men selvom kalifatet er dødt, så lever ideologien og bevægelsen videre, og det er derfor langtfra slut med Islamisk Stat.

Nogle vil sige, at Islamisk Stat aldrig har været en stat, men det har den. I sin tid udråbte man sig som en stat; IS producerede egne pengesedler, inddrev skatter, havde eget politi, en regering, tilbød sundhedsydelser til borgerne, udstedte pas og havde grænsekontrolposter. Pengene kom fra de syriske oliekilder, som de besatte.

Men vi kan altså ikke forvente, at Islamisk Stats dage er talte, blot fordi Raqqa nu er befriet. Islamisk Stat er i lige så høj grad en ideologi, som det var en stat. Det er en global bevægelse, og terrororganisationen har afdelinger i det meste af verden, som for eksempel Abu Sayyaf i Filippinerne, Boko Haram i Nigeria, Al-Shabaab i Somalia og grupper i Libyen, Pakistan og Afghanistan foruden en del tilhængere, som ikke er aktive, men sympatisører. Mindst 50 grupper i forskellige lande har erklæret loyalitet til lederen Al-Baghdadi, som hævdes at være dræbt, men der har været tegn på, at han stadig er i live. Abo Ibrahim Al-Ameriki, en af Islamisk Stats andre ledere, hævder, at han er øverstkommanderende for 71 af Islamisk Stats militærgrupper rundt om i verden.

Ikke nok med at Islamisk stat har mange tilhængere, der findes også mange wannabes, der gerne vil tilslutte sig, men som ikke er blevet accepteret som krigere. Blandt unge ekstremistiske muslimer er det noget af det hotteste at være tilhænger af Islamisk Stat. De ser sågar ned på moderorganisationen Al-Qaeda og andre jihadistorganisationer. Islamisk Stats brand er enormt stærkt. Nogle amerikanske PR-folk har sagt, at det er lige så stærkt som Pan Am og Polaroid, der begge lukkede for 20-25 år siden, men stadig kendt over hele verden.

Islamisk Stat er desuden en stor kriminel organisation. IS smugler mennesker, olie og antikviteter, og ifølge DEA, det amerikanske narkopoliti, er Islamisk Stat ved at overtage nogle af narkomarkederne rundt om i verden. Islamisk Stat smugler narkotika både gennem Sahara og gennem Balkan ind i Europa. I Afghanistan ser man, at IS kræver beskyttelsespenge af afghanske narkohandlere.

Ideologien, vanviddet, terroren og de kriminelle aktiviteter er langtfra slut. Nu hvor kalifatet er væk, kan IS investere alle sine kræfter i kriminelle aktiviteter – og terror i Vesten.

Islamisk Stat vil tilpasse sig den nye situation. De har mange ”ambassadører”, som er vendt hjem til Europa og er klar til at tage fat. De vil uden tøven begå terror i Allahs navn for at opnå frelse.

En horribel æra er slut, men en ny begynder, og vi kan ikke bare slappe af og tro, at Islamisk Stat nu er et overstået kapitel. Vi må ikke slippe IS af syne; krigere vil søge mod Vesten og fortsætte deres jihadistiske terror, hvor de kan slippe af sted med det.

Efterretningstjenester må være om muligt endnu mere vågne. Vores grænsekontroller skal fortsat have stærkt fokus på, hvem der kommer ind over vores grænser. Kampen mod IS fortsætter, og verden er nødt til at stå sammen og finde nye måder at bekæmpe uhyret på.

Ideologien er Islamisk Stats hjerte, og det banker stadig, selvom kalifatet nu hører fortiden til.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Islamisk Stat
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her