*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Paranoia om suverænitetsafgivelse

Forestilling: Hvis vi afgiver suverænitet, sælger vi vores sjæl til højestbydende. Dermed reduceres vi til et amputeret folk, der uden held higer og søger med spejdende øje efter vores tabte nationalidentitet.

Forestilling: Hvis vi afgiver suverænitet, sælger vi vores sjæl til højestbydende. Dermed reduceres vi til et amputeret folk, der uden held higer og søger med spejdende øje efter vores tabte nationalidentitet. Fakta: Hvis vi puljer vores suverænitet, får vi mere medbestemmelse.

Hvorfor er det lige, at forestillingen sejrer, når debatten omhandler suverænitet? Dét spørgsmål har Tænketanken Europa forsøgt at svare på.

Den har for nylig færdiggjort en omfattende undersøgelse af danskernes suverænitetsbaserede EU-skepsis, og selvom jeg sjældent har tid til at læse de stakkevis af rapporter, jeg modtager dagligt, blev Tænketanken Europas rapport læst med stor interesse og omhu.

Når det så viser sig ikke at kunne lade sig gøre, er det EU’s skyld.

Danskerne er generelt et EU-positivt folkefærd, som har tillid til, at EU-samarbejdet er langt bedre end alternativet. Men så snart spørgsmålet om suverænitetsafgivelse rejser sig, blegner tilliden totalt. Efter danskernes nej til den retlige tilvalgsordning den 3. december 2015 har hele 68 pct. af nej-sigerne ifølge rapporten begrundet deres nej med modviljen mod at afgive suverænitet.

Dette må altså opfattes som en af hovedårsagerne til folkeafstemningens udfald. Men hvad er det, der gør, at danskerne stejler, så snart suverænitetsdiskussionen begynder? Og hvor stammer denne irrationelle angst i det hele taget fra?

Selv er jeg tilbøjelig til at tro, at danskernes knugende mavepine bunder i en frygt for, at Danmark pludselig skal sælge ud af vores fælles værdier og det nationale arvesølv, hvis vi afgiver suverænitet.

Der er opstået et misvisende lighedstegn mellem suverænitetsafgivelse og kontroltab. Og EU-skeptikerne har desværre i en lang årrække haft held med at bekræfte den fortælling over for de danske vælgere.

Det er en følelsesbaseret misforståelse, at vi afgiver national kontrol, hvis vi afgiver suverænitet. Se bare på konsekvenserne af folkeafstemningen den 3. december 2015. I stedet for at pulje vores suverænitet med vores europæiske naboer og få indflydelse i Europol, står vi nu uden indflydelse og dermed uden kontrol.

EU-skeptikerne vil gerne have danskerne til at tro, at Danmark kan få det hele for det halve. Når det så viser sig ikke at kunne lade sig gøre, er det EU’s skyld. Det er forestillinger som disse, vi skal have rettet op på.

Danskerne vil gerne have et effektivt EU, et ansvarligt EU, et demokratisk EU og et stærkt EU, hvor danske interesser har forrang.

Her må vi altså lige se realiteterne i øjnene. Hvis vi ikke ønsker at pulje noget af vores medbestemmelse, står vi jo helt uden medbestemmelse i fællesskabet.

Kompromiser er ligesom i mange andre af livets sammenhænge nødvendige for harmoni og husfred, og det gør sig også gældende i EU-sammenhæng. Vi skal se at få bugt med denne suverænitetsparanoia, da den hverken gavner samarbejdet eller vores danske interesser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.

Blog: Europas liberale går forrest i kampen mod falske nyheder

Morten Løkkegaard
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her