Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ja til forsvarsløft, nej til fokus på procenttal

Regeringens oplæg til forsvarsforliget er fantastisk af flere årsager. Med et ønske om flere værnepligtige, etableringen af en international brigade og styrkelsen af fregatternes antiluftforsvar er der tale om en drøm for de forsvarsglade.

En af de vigtigste dele af oplægget er, at regeringen har valgt at fokusere udelukkende på konkret styrkelse af forsvaret. De har ikke valgt at fokusere blindt på procentdele af bnp, en synd, som mange, der debatterer forsvar, ofte begår. Andelen af et lands bruttonationalprodukt, der bruges på forsvarsbudgettet, er en yndet måde at måle, hvor meget et land prioriterer forsvarspolitikken. Der er dog store problemer ved at benytte en sådan måleenhed.

For det første vil lande, der oplever fald i bnp, opleve, at andelen af bnp, der benyttes på forsvaret, stiger. Af denne grund steg Grækenlands andel af bnp brugt på forsvaret markant efter den finansielle krise, selv om forsvarsbudgettet var uændret.

For det andet er et simpelt krav om en øgning af forsvarsbudgettet ikke en garant for et bedre og mere effektivt forsvar. Hævede vi vores forsvarsbudget, så det stemte overens med Natos målsætning om 2 pct. af bnp, ville det nemt flyde ud i det offentlige styringssystem, hvis ikke der fra politisk side kom klare øremærkninger af, hvad det forhøjede budget skulle gå til.

For det tredje er det aldrig sundt at fokusere hovedløst på talværdier i en debat, der handler om noget så fundamentalt som forsvaret af vores nationale suverænitet og frihed. Forsvaret skal ikke styrkes, så en procentandel af en måleenhed stiger. Det skal styrkes, fordi det er det eneste rigtige.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skal lejerne betale for regeringens ghetto-politik?

Christian Rabjerg Madsen
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce
Bolig
Se dig for, og spar mange penge på ny grill
Der er stor forskel på, hvad de samme grill bliver solgt til på tværs af butikkerne. Du sparer i gennemsnit 29 procent ved at holde øje. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her