Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Alle vil være kommunalpolitikere

Det kommunale selvstyre udhules af politikerne på Christiansborg, som gerne vil detailstyre.

Op til dette års forhandlinger om finansloven gentager et efterhånden rituelt mønster sig, hvor politikere på Christiansborg gerne ønsker at afsætte penge øremærket til helt bestemte formål inden for ældrepleje, daginstitutioner, folkeskoleområdet eller andre dele af den nære borgerservice.

Men hov, den nære borgerservice varetages jo i virkeligheden af de folkevalgte i landets kommunalbestyrelser, som der om under to måneder er valg til, ikke sandt? Hvis borgerne på f.eks. Frederiksberg har et ønske om, at der bliver afsat penge til hyppigere bad til de ældre, flere pædagoger i daginstitutionerne eller mere idræt i skolerne, så kan de jo bare stemme på de kandidater, der går ind for netop det.

Men sådan tænker Christiansborg-politikerne desværre ikke, og derfor ser vi år for år eksempler på udhuling af det kommunale selvstyre, hvor der etableres små og store cigarkasser fra centralt hold, som kommunerne så kan søge om at få del i, hvis de kan dokumentere, at de bruger pengene på lige præcis det, Folketingets partier synes, de skal prioritere.

Ofte i form af at man så at sige fodrer hunden med sin egen hale, fordi man først på forskellige måder kradser pengene ind fra kommunerne og så bagefter beslutter, hvad de må bruges til.

I forvejen er de overordnede økonomiske rammer for kommunernes virksomhed stramt styret fra Christiansborg med service- og anlægsrammer, der sætter snævre grænser for, hvor mange penge man må bruge i kommunerne, uanset om man har pengene eller ej.

Det er der fornuft i, for kommunerne tegner sig for en væsentlig del af samfundsøkonomien, og tidligere tider har været rig på eksempler på, at kommunerne er svage over for et generelt lokalt pres for større udgifter, end klogt er.

Samtidig er kommunerne underlagt et kafkask udligningssystem, hvor meget få kommuner bidrager, og langt de fleste deltager i et stort omfordelingscirkus, der dybest set reducerer den enkelte kommunes incitamenter til at tiltrække virksomheder og solide skatteborgere, fordi det er langt mere lukrativt at få større andel i udligningen mellem kommunerne.

Trods denne meget detaljerede økonomistyring fra statslig side er der altså også masser af ønsker fra centralt hold om at blande sig i den detaljerede prioritering ude i kommunerne. Det er på en måde forståeligt nok, at man som folketingspolitiker gerne vil blande sig i den velfærd og den service, som den enkelte borger oplever i sin dagligdag – og ikke de mere overordnede rammer, som man ofte beskæftiger sig med på Christiansborg.

For det er jo her, man kommer tæt på borgerne og kan vise dem sit værd som politiker. Men det er meget uheldigt for det samlede demokratiske system i Danmark, for det slører billedet af, hvilke kompetencer kommunalpolitikerne i virkeligheden har, og hvad forskellen egentlig er på at stemme på det ene eller det andet parti i den enkelte kommune.

Det udhuler med andre ord det kommunale selvstyre og trækker beslutningerne længere væk fra den enkelte borger, selv om det netop er lokalt, man ved, hvor skoen trykker, og har forudsætningerne for at foretage den nødvendige prioritering mellem forskellige typer af borgerservice – afhængig af de lokale ønsker og det lokale behov.

Det er ikke nogen god udvikling, og det kunne være godt, hvis vi netop her i det kommunale valgår kunne blive enige om, at det kommunale selvstyre er en værdifuld del af det danske demokrati, som netop giver mulighed for, at beslutningerne kan træffes så tæt på borgerne som muligt ud fra en viden om de lokale behov.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her