Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er jeg fremmed, uanset hvor jeg er?

Spørgsmålet er, om betegnelsen ”dansker” er mig til gavn, eller om den blot er en indholdsløs titel.

Foto: Niels Hougaard

Er det mine rødder eller mit pas, der bestemmer, hvad jeg er? Jeg er født og opvokset her, og dansk er mit modersmål. Jeg taler og læser bedre dansk end noget andet sprog. Selv mine tanker foregår på dansk.

Men er det nok? Gør mine sprogkundskaber og min opvækst mig til en dansker? Nogle mener, at fordi man er født i Danmark, er man dansker, men hvis man bliver født i et fly over Atlanterhavet, hvilken nationalitet har man så? National identitet er ikke så enkelt.

Når jeg rejser til Tyrkiet, føler jeg mig som en fremmed, mest som en turist. I Tyrkiet kalder de mig ”dansker” og ”europæer”, men i Danmark, hvor jeg føler mig hjemme, bliver jeg tværtimod kaldt ”en af de fremmede”, og tilfældige forbipasserende pensionister kan finde på at sige, at jeg skal rejse hjem, hvor jeg kommer fra. Men hvor kommer jeg egentlig fra?

Spørgsmålet er, om betegnelsen ”dansker” er mig til gavn, eller om den blot er en indholdsløs titel.

Der, hvor jeg føler mig hjemme, bliver jeg kaldt for fremmed, og der, hvor ”danskerne” siger, jeg hører hjemme, føler jeg mig som en fremmed.

Er jeg en del af familien Danmark? Eller er jeg som et sort barn, der bliver adopteret i en hvid familie og bildes ind, at han er en del af familien og får familiens efternavn? Gang på gang vil han se andre folks blikke kigge forundret på ham, og selv om han følelsesmæssigt føler sig som en del af familien, vil reaktionerne på hans hudfarve minde ham om, at han er anderledes.

Det er, hvad jeg er – et sort barn adopteret af en hvid familie. Jeg kan bære familiens efternavn, men vil aldrig føle mig helt så meget som en del af den, som de andre medlemmer gør.

Uanset hvor dansk, jeg føler mig, vil jeg altid være synlig i mængden, fordi jeg ikke passer til billedet af, hvordan en ”dansker” ser ud. Jeg kan godt gå under titlen ”dansker”, men når jeg går på gaden, vil jeg så ikke stadig blive set på som en ”perker”? Eller vil jeg falde ind i mængden? Vil mit navn på en jobansøgning blive set som et ”perkernavn” eller bare være endnu en jobansøger?

Spørgsmålet er, om betegnelsen ”dansker” er mig til gavn, eller om den blot er en indholdsløs titel.

Måske er spørgsmålet om ens nationalitet ikke så vigtigt, som vi gør det til. I sidste ende er det blot en titel. Og måske er det ikke så vigtigt for mig, om folk ser mig som dansker eller tyrker, så længe de ser mig som den, jeg er. For i sidste ende er jeg kun én ting: mig selv.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Tre efterskolelever giver deres bud på et stort problem: Integrationen opstår, når kulturer mødes
Amalie Holmark Andersen, efterskoleelev, Midtjysk Efterskole | Anton August Sørensen, efterskoleelev, Midtjysk Efterskole | Birgitte Schwartz Hvingelby, efterskoleelev, Midtjysk Efterskole, Ejstrupholm
Hvorfor bliver man ved med, som i regeringens ghettoreform, at gøre noget, som tydeligvis ikke har virket?
Flygtning, muslim og økonom: Nej, jeg er ikke en mønsterbryder!
Samira Nawa Amini, cand. polit., folketingskandidat (R)
Vi er en gruppe helt almindelige borgere i Danmark, hvor forventningerne til vores evner, vores tankesæt og vores handlinger er sat enormt lavt.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Muhammed Ali og underkastelsens kultur

Mikael Jalving
Friheden er det eneste sprog, vi taler, og det får mange til at tale udenom det egentlige, når det gælder islam.

Blog: Nej, en høne er ikke min søster af en anden art

Anna Thygesen
Jeg har lagt mig ud med Go Vegan-folket, og det skal man ikke gøre. Jeg er seriøst nervøs for, hvad det skal ende med, hvis de på nogen måde får gang i en større bevægelse.

Blog: Danmark er for lille til vilde ulve

Christian Rabjerg Madsen
Ulven har skabt utryghed i Vestjylland, hvor eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler, at børn ikke opholder sig alene i skove med ulve. Den utryghed skal vi tage alvorligt, og det er årsagen til, at ulven skal indfanges i Danmark.

Debat: Fornyet behov for EU’s frihandelsdagsorden

Jan E. Jørgensen, EU-ordfører (V)
Præsident Trump er ikke ligefrem begejstret for de liberale værdier om frihandel, som USA ellers har været bannerfører for siden Anden Verdenskrig.
Annonce
Biler
Eks-minister er gennemført el-bilist: Men Ellerten var alligevel ved at tage pippet fra ham
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Christian Friis Bach er vild med elbiler. Lige nu rummer husstanden hele to af slagsen - en håbløs og en moderne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her