*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Elefanten i det demokratiske rum

Politiske systembevarere har trange kår, som snart sagt alle vigtige valg de seneste år fra USA til Frankrig over Spanien, Tyskland og Storbritannien viser.

Oppositionens fem partiledere fremlagde i kronikken 3/10 fire forslag til et »lidt bedre« demokrati: flere prøvevalg på skolerne, mere borgerdrevet kommunal budgetlægning, et nyt center for demokratiudvikling og flere mobile valgsteder.

Det er yderst tiltrængt, at højtstående danske politikere nu indrømmer, at demokratiet ikke er perfekt. At der er brug for akutte forbedringer. Det er en grundfølelse, som har vokset sig stadigt stærkere blandt vælgerne i de senere år. Og ikke kun i Danmark.

Oppositionens forslag: Vi skal styrke vores demokrati

Politiske systembevarere har trange kår, som snart sagt alle vigtige valg de seneste år fra USA til Frankrig over Spanien, Tyskland og Storbritannien viser.

Mon ikke mangt en radikal og socialdemokratisk kernevælger fik fornyet håb af kronikken: Endelig samler partierne deres historiske arv fra Viggo Hørup og Hartvig Frisch op og kobler social retfærdighed sammen med den stadige udvidelse af demokratiet for almindelige borgere.

Alligevel er det som om, at der mangler noget. Elefanten i rummet er magteliten. Den lille gruppe af individer som på tværs af erhvervslivets og embedsværkets top og det politiske system har uforholdsmæssig stor magt over de helt afgørende beslutninger i samfundet. Som for eksempel når der sælges ud af Dong Energy og skambeskæres i Skat, fuldstændig uafhængigt af den folkelige opinion.

Hvis man for alvor vil løse problemet med vælgerlede, kræver det skrappere midler. Tiltag der forrykker magtbalancen mellem elite og borgere i sidstnævntes favør.

I bogen ”Tæm eliten” foreslår vi et borgerting. Et andetkammer bestående af 300 tilfældigt udtrukne borgere. De skal være modvægt til indspistheden mellem politikere og den øvrige elite. Borgertinget kommer til at afspejle befolkningen, som den er. Færre djøf’ere og flere sosu’er, håndværkere og småselvstændige. Kun ved at afgive sin egen magt kan oppositionen vise, at den nu også mener ordene om borgerinddragelse alvorligt.

Så kære opposition, tør I tæmme eliten?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her