Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Helt forkert brug af »sønderskudt«

I sin fødselsdagsomtale 10/9 af Henrik Poulsen og Dong betegner JP Dong som Danmarks sønderskudte energiselskab ved Poulsens tiltrædelse som direktør i 2012.

I sin fødselsdagsomtale 10/9 af Henrik Poulsen og Dong betegner JP Dong som Danmarks sønderskudte energiselskab ved Poulsens tiltrædelse som direktør i 2012. Ganske vist omgås sandheden ofte med diskretion i nekrologer og hyldesttaler, men det berettiger ikke til grove krænkelser af andre. Normalt vil jeg ikke rette journalisters sproglige fejltagelser, men i dette tilfælde er det nødvendigt.

Ordbogen siger, at »sønderskudt« betyder »ødelagt helt ved beskydning eller bombning«, som det sønderskudte Tyskland i 1945 eller vor egen Dybbøl Mølle, som blev sønderskudt eller skudt i grus tvende gange. Det kan ikke blive værre. I JP sigter journalisten ikke til fysisk ødelæggelse, men han synes at opfatte den overførte betydning som en acceptabel beskyldning, når det gælder virksomheders omdømme. Det er den ikke, når den er usand. I hvert af de to år før Anders Eldrups fratræden i 2012 havde Dong et overskud på omkring 8 mia. kr. før skat, hvilket er en efter danske forhold flot indtjening. Hertil kom, at de frie likviditetsreserver udgjorde 23 mia. kr. ultimo 2011, og at fremtidsudsigterne var fremragende for Dong, der længe havde været verdensførende på havvindkraft. Pengene fossede fortsat ind i Dong, og den frie likviditet steg til 35 mia. kr. ultimo 2013 og til 40 mia. kr. før underskrivelsen af aftalen om statens salg af Dong-aktier i januar 2014. Det er mere end Danmarks totale såkaldte finansielle råderum indtil 2025.

Hvis Dong skal kaldes sønderskudt, kan man med samme ret kalde hele toppen af danske erhvervsvirksomheder sønderskudt, og det er ikke rimeligt over for Dong og de mange andre værdifulde virksomheder. Det ville fratage det stærkt værdiladede ord al mening og indhold, og selv en fødselsdagsomtale har minimumskrav til sandhedsværdi. Næste år har Eldrup rund fødselsdag, og så kan JP nævne med fuld sandhedsværdi, at han afleverede et successelskab i marts 2012 med fremragende resultater og fremtidsudsigter.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Åh, det danske sprog
Kirsten Jensenpens. tandlæge, Hørsholm
»Dem, der ...« har efterhånden vundet indpas i sproget.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Afblæs tiggerloven – den straffer fredelige mennesker

Josephine Fock
Den skærpede tiggerlov er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig.

Blog: Når danske skoler mødes med det iranske regimes repræsentanter

Jaleh Tavakoli
I skal vide, at over tyve unge mennesker for nylig har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre.
Annonce
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her