Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Støjberg ude af trit med ungdommen

Et stop for kvoteflygtninge er endnu en tilkendegivelse af, at heller ikke den danske regering ønsker at forpligte sig til fælles internationale løsninger på flygtningekrisen.

Mens regeringer verden over kappes om at gøre det så vanskeligt som muligt for flygtninge at opnå beskyttelse bag deres grænser, peger en ny undersøgelse fra World Economic Forum på, at politikernes tiltag er ude af trit med den yngre del af befolkningen.

Over 72 pct. af de mere end 31.000 adspurgte unge mellem 18 og 35 år fra 186 lande svarer, at de gerne vil byde flygtninge velkommen i deres eget land. Ifølge undersøgelsen er de unge interesseret i at hjælpe og tage ansvar fremfor at lade de overfyldte nærområder stå alene med at sikre beskyttelse for mennesker på flugt.

Et stop for kvoteflygtninge er endnu en tilkendegivelse af, at heller ikke den danske regering ønsker at forpligte sig til fælles internationale løsninger.

For snart et år siden valgte den danske regering at suspendere sin kvoteflygtningeordning på ubestemt tid. Ordningen har ellers til formål at sikre de mest udsatte flygtninge en direkte vej ud af en krigszone eller et nærområde og give dem sikkerhed i et andet land. Da jeg 15/3 mødtes med integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V) for at overrække hende underskrifter fra mere end 50.000 danskere, lovede ministeren at genoverveje stoppet efter sommerferien. Desværre meddelte ministeren fredag, at hun vil lukke for den ordning, der har betydet, at Danmark siden 1989 har taget imod 500 kvoteflygtninge om året.

I disse år, hvor ruten over Middelhavet koster tusindvis af dødsfald, og hvor flygtninge risikerer overgreb i hænderne på kyniske menneskesmuglere, er kvoteflygtningeordningen ellers en effektiv mulighed for at yde direkte hjælp til dem, der har allermest brug for det. Samtidig ville Danmark ved at have genoptaget kvoteflygtningeordningen sende et vigtigt signal til andre lande om, at de på samme måde bør forpligte sig til at yde samme type hjælp.

Sidste år forsøgte FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-moon at få medlemslandene til at forpligte sig til at tage imod 10 pct. af verdens flygtninge om året, men forslaget blev omskrevet i det uendelige og endte med at være frivilligt og ikkeforpligtende for de enkelte lande. En forpligtende ordning ville ellers udgøre en vigtig aflastning af de pressede nærområder, hvor 86 pct. af verdens flygtninge i forvejen befinder sig.

Et stop for kvoteflygtninge er endnu en tilkendegivelse af, at heller ikke den danske regering ønsker at forpligte sig til fælles internationale løsninger på flygtningekrisen. Jeg ville ønske, at ministeren ville lade sig inspirere af de unges visioner og ønsker om at hjælpe, og at hun vil genindføre et af de mest konkrete tiltag, vi har, til at hjælpe de mest sårbare mennesker på flugt.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her