Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

En ”afhoppet” tandlæges bekendelser

Får vi styr på følelserne, ændres tandsygdommene.

Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Jeg er ”afhoppet” og har fraskrevet mig min autorisation og er nu ”ingenting” ifølge juristen i Sundhedsstyrelsen.

Men at have været tandlæge i 32 år og arbejdet som praktiserende tandlæge i 25 år ændrer sig ikke, uanset hvad der sker.

Hvorfor vil jeg så ændre på noget? Der er en særlig grund til det, og det er, at jeg ellers ikke kan få lov til at arbejde med det eneste, der giver mening for mig – tandsundhed.

Sundhedspsykolog Hold øje med dit barns omgangskreds - den betyder meget for dets sundhed

Som tandlæge blev jeg uddannet i at symptombehandle tandsygdomme, og i starten var det nok for mig. Men jeg kunne ikke lade være med at tænke dybere over tingene. Hvorfor kan der kun findes en sammenhæng mellem karies og sukker i laboratoriet og ikke i det virkelige liv? Hvorfor angriber karies så uforudsigeligt? Hvordan kan man børste forkert, blot på en enkelt tand? Hvordan kan man få karies, hvis man ikke bryder sig om sukker, hvis det er sukkeret, der giver hullerne? Hvordan kan paradentose ramme to tænder, der sidder langt fra hinanden?

Følelser og tænder

Der var mange spørgsmål, jeg ikke kunne besvare med videnskabens hjælp. Derfor satte jeg mig for at forske i det selv. Jeg ville forstå det, jeg så.

Debat: Dyrt besøg hos tandlægen

Min vej ledte mig til at se tænder og tandsygdomme i en større sammenhæng og forske i den ”individuelle forskel”, der er på mennesker. Vi reagerer forskelligt i forskellige situationer, og vi reagerer forskelligt, fordi vi føler forskelligt, afhængigt af hvad vi har haft af oplevelser.

Mit fokus blev følelsernes virkning på tænderne, og jeg opdagede, hvor stor en indflydelse de har. Når vi ikke kommunikerer vores følelser helt klart ud, men i stedet undertrykker dem, opstår der ubalancer, der resulterer i nedbrydning af forskellig art. Forskellige følelser giver forskellige tandsygdomme. Får vi styr på følelserne, ændres tandsygdommene. Jeg har set dem hele spontant gang på gang. Virkelig helbredelse er noget andet end at dæmpe symptomerne.

I dag hjælper jeg mennesker til at forstå, hvad der udløser deres sygdomme, og hvilke ændringer de skal foretage for at blive raske.

Kun én behandling virker bedre på depression end placebo

I dag er jeg specialist i tandsundhed. Lad os fokusere på, hvordan vi holder os sunde, snarere end at prøve at fikse noget, når det er gået galt.

Denne viden er desværre så kontroversiel, at den ikke må formidles af en ”autoriseret person”. Man kan spørge sig selv, hvem det er, Styrelsen for Patientsikkerhed beskytter i denne sammenhæng?

Jeg har taget konsekvensen, for hvis min tandlægetitel står i vejen for at kunne udbrede min viden, er den bare ikke dét værd.

Nytænkning har sin pris.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Den 4. marts bliver en skæbnedag for Europa

Merkel har slidt sine partnere ned både ude og hjemme, og resultatet kan blive en simultan politisk krise.
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: En nation bliver født på ny

Mikael Jalving
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring.
Annonce
Annonce
Biler
Testvinderen: Audi leverer det bedste kompromis
Audi Q5 er teknisk set et mesterværk og på mange måder klassens bedste bil, fordi den tilbyder det bedste kompromis. Prisen løber dog hurtigt op, for ekstraudstyret er dyrt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her