*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Nu kommer det nødvendige opgør med gammeldags ”klap-i-kultur”

Det bør være slut med intimidering som: »Du skal vide, at dit arbejde er under særlig kritisk bevågenhed oppefra«.

Region Hovedstaden har vedtaget en ny åbenhedspolitik. Debatten skal sættes fri, og ingen skal frygte konsekvenserne ved at stille spørgsmål eller pege på kritisable forhold.

Som stærke kritikere af vilkårene i det offentlige sundhedsvæsen hilser vi initiativet velkommen. Selv om de sundhedsprofessionelle formelt set kun begrænses af patientens ret til fortrolighed, er tavshedskulturen indbygget i det virksomhedsparadigme, der har plaget sundhedsvæsenet i mere end 30 år. Der er brug for et opgør.

I virksomheden er kritiske medarbejdere velkomne, så længe kritikken er intern og fører til optimering af driften. Men kritik af forhold, der ikke let lader sig korrigere, og især kritik, der kommer til offentlighedens kendskab, er uvelkommen og skadelig for konkurrenceevnen, mener man. Medarbejderen forventes derfor at være mere loyal over for virksomheden end over for patienten eller “kunden”.

Der er utallige grunde til at kritisere vilkårene i et sundhedsvæsen, der behandler patienter som kunder, driver hospitaler som fabrikker og har økonomistyring og produktivitet – ikke faglighed og patienthensyn – i centrum.

Men mange medarbejdere er fortsat underordnet et ledelseslag, der bekender sig til den gammeldags “klap-i-kultur” og målrettet går efter at få kritikere ned med nakken.

Kammeratlige samtaler og mere subtil intimidering – »du skal vide, at dit arbejde er under særlig kritisk bevågenhed oppefra« eller »vi kan ikke fortsat holde hånden over dig, hvis du bliver ved« – er ledelsesmetoder, der undertiden finder anvendelse i Region Hovedstaden.

Og er du så uheldig at arbejde i en “klap-i-kultur”, og er du så uheldig en dag at begå den mindste fejl, risikerer du dit arbejde. For ledelsen trækker gerne loyalitetskortet – som altid ligger i dvale – og smækker det på bordet. De trækker kortet og udviser dig fra holdet.

Måske er det stadig klogest at tie stille?

Sygehusene forsøger at skabe et positivt narrativ ved at fortælle den gode historie om sig selv. Herved konditioneres vi til at opfatte sundhedsvæsenet mere positivt, end tilfældet reelt er.

Kritik og negative historier – der undergraver det positive narrativ – holdes væk fra offentlighedens kendskab.

Men Region Hovedstaden er ikke underlagt markedsvilkår og bør ikke drives som sådan. Det offentlige sundhedsvæsen er ikke truet udefra, og der er ingen konkurrenceevne at forsvare.

Ødelæggelsens epicenter ligger på Slotsholmen, der vedholdende leverer store løfter og mager økonomi.

Narrativ kommunikation prædikes på utallige lederkurser, men i det offentlige må det positive narrativ dømmes ude. Sundhedsvæsenet skal lægge vægt på realiteter og ikke en kommunikativt fremmanet pseudovirkelighed. Ledere på alle niveauer skal værdsætte – ikke frygte – at huse kritiske medarbejdere.

Uden de sundhedsprofessionelles kritik er der ingen chance for forbedringer.

Det er nødvendigt, at vi alle – inklusive patienter og skatteydere – har et klart og reelt billede af tingenes tilstand.

Vi tror på Region Hovedstadens reelle hensigter med den vedtagne åbenhedspolitik, og vi byder initiativet velkommen. Vi håber, at stadig flere sundhedsprofessionelle vil gøre brug af deres ytringsfrihed og stille deres viden om de faktiske forhold i sundhedsvæsenet til rådighed. Det er i alles interesse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Regeringens embedsmænd begår magtmisbrug

Morten Uhrskov Jensen
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem.

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her