*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

”Highway to Hell” eller ”Stairway to Heaven”?

I 50 år har Danmark fulgt den samme vej – det er på tide med en anden retning.

Danmark står ved en skillevej. Til venstre kan vi vælge den motorvej, vi har fulgt i over 50 år – den nemme vej, men selv om den er nem at fortsætte ud ad, er det måske den forkerte vej at følge. Til højre kan vi vælge at tage en vej, som måske vil være hårdere at følge. Det er en trappe. Den er høj og stejl, men selv om den vil være hård at bestige, venter der et bedre samfund på toppen.

Vi har i Danmark i et halvt århundrede nu fulgt den samme vej. Vi har kun troet, at velfærden fra den offentlige sektor kunne blive bedre ved at tilføre flere penge. I lang tid var dette måske tilfældet, men det er nu ved at være lang tid siden. Vi lever nu i en tid, hvor bureaukratiet har overtaget en så stor del af den offentlige sektor, at denne løsning ikke længere er valid. Det er på tide, at vi giver hele den offentlige sektor et ordentligt gennemsyn – på både kommunalt, regionalt og statsligt niveau.

Der må simpelthen være en mere effektiv måde, hvorpå vi kan løse de offentlige opgaver. Der er brug for, at vi ændrer måden, hvorpå vi ser forbruget i den offentlige sektor. Vi behøver ikke at tilføre flere penge for at forbedre den kvalitet, vi får ud af den offentlige sektor.

Udliciteringen af ældreplejen er et fantastisk eksempel på dette – gennem udlicitering har det været muligt at spare penge på det kommunale plan, samtidig med at de ældre har fået muligheden for selv at vælge. 70 pct. af de ældre mener, at det er vigtigt, at de har mulighed for selv at vælge, og hele 86 pct. af dem, der har valgt at få leveret fra en privat plejevirksomhed, er tilfredse med den service, de får.

Der er et stort potentiale i at udlicitere i den offentlige sektor, men vi bør også i højere grad se på det massive bureaukrati, der er i den offentlige sektor. Bureaukratiet er i mange tilfælde overflødigt og tager kun tid væk fra den vigtigste opgave, borgernes pleje, da det i høj grad er dem, der bør være ”varme hænder”, der udfører bureaukratiet.

Det er på tide, at vi går en ny vej i Danmark, en vej, som vil forbedre danskernes velfærd og spare os alle sammen for milliarder af kroner om året.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Fremtiden skal også byde på velfærd af høj kvalitet
Sophie Løhde, innovationsminister (V) | Michael Ziegler, formand for KL’s løn- og personaleudvalg | Anders Kühnau, formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn
Vi har et fælles ansvar for, at den offentlige sektor også i fremtiden kan levere velfærd af høj kvalitet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Finder to ansatte i politiet selv på at tage Tibet-flag fra demonstranter?

Rune Lund
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar.

Blog: Den nye elite vil trylle Norge om til United States of Norway

Mikael Jalving
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her