*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lægerne ved bedst

Det foretrukne værktøj er receptblokken og medicin, og virker det ikke, har de få alternativer.

I 2012 blev min kone på OUH (Odense Universitetshospital) diagnosticeret med nefrotisk syndrom. Det er en nyresygdom, som behandles med binyrebarkhormon, der altid hjælper. Det gjorde det bare ikke på min kone. For at gøre en lang sygehistorie kort, så fulgte år, hvor vi pendlede rundt i det danske sygdomssystem.

Når jeg kalder det sådan, er det i erkendelse af, at vi i Danmark har formået at skabe et glimrende system til at behandle bestemte lidelser som brækkede hofter og mange kræftformer. Det er selvsagt rigtig godt. Bagsiden af denne medalje er så, at samme system ofte giver op over for mennesker med mere diffuse symptomer og sygdomme.

I diverse medier de seneste uger har man derfor kunnet følge, hvordan man ønsker et nyt patientindeks til deling af patientoplysninger for at hjælpe de skønsmæssigt 50.000 mennesker, som lider af diverse diffuse symptomer og sygdomme. Hvis disse 50.000 mennesker skal hjælpes, er der baseret på vores erfaringer imidlertid ikke brug for flere Excel-ark og it-systemer. Der er brug for nysgerrighed, åbenhed og evnen til at lytte og lære af hinanden. Læger og andre fagpersoner med sygehusledelsen i spidsen skal blive langt bedre til at inddrage ressourcestærke patienter som ”medarbejdere” i egen helbredelse.

I dag agerer lægerne mest som eksperter, der ved bedst. Det foretrukne værktøj er receptblokken og medicin. Hvis man stiller sig kritisk over for medicinen, eller denne simpelthen ikke virker, har lægerne meget få alternativer, hvorfor man ofte stemples som ”modarbejder”, og ens lidelser rubriceres som psykosomatiske.

I dag er min kone ikke rask, men hun har det bedre og bidrager igen til det danske arbejdsmarked. Det er desværre ikke det etablerede systems fortjeneste. Hun har det bedre, fordi hun selv har formået at agere projektleder i egen situation og opsøgt dygtige (såkaldt alternative) læger, der bl.a. behandler med kost, motion, vitaminer og naturmedicin: alle uddannede læger eller med en doktorgrad inden for sundhedsvidenskab, men som ikke længere er at finde i det etablerede system, fordi de oplevede for mange barrierer i forhold til at gøre folk raske og ikke kun (symptom)behandle sygdomme med syntetisk fremstillet medicin.

Flere læger i det offentlige sundhedsvæsen har godt vidst, at vi også opsøgte andre veje, og har som sådan hjulpet med det, de kunne. Men en reel nysgerrighed i forhold til, hvad vi har gjort, har vi desværre ikke oplevet. Det efterlader mig med en dyb undren. For kost, motion, vitaminer og naturmedicin kan som bekendt ikke patenteres, hvorfor det er væsentligt billigere end syntetisk fremstillet medicin. Man skulle tro, at det etablerede system stod på spring for at opsøge de økonomisk og ikke mindst menneskelige gevinster, der ligger gemt her.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her