Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Sammenligning af spejderlejr og Roskilde Festival er helt ude i hampen

Den vidner om komplet mangel på indsigt i Roskilde Festival – der er tale om to vidt forskellige begivenheder.

I Jyllands-Postens leder 1/8 kan man læse om, hvordan avisen mener, at de værdier, som fremtidens Danmark skal bygges på, findes på Spejdernes Lejr 2017, hvorimod Roskilde Festival repræsenterer præcis det modsatte.

Ifølge avisen er Roskilde Festival blot et kæmpe kollektivt affaldsbjerg.

Formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Kasper Sand Kjær, har ligeledes på Facebook delt et billede, der viser en rengjort mark efter spejderne over for en affaldstildænget mark i Roskilde, og spørger retorisk: »Forskellen på et forpligtende foreningsfællesskab og et pop op-fællesskab?«

Denne sammenligning er for mig helt ude i hampen, fordi det vidner om komplet mangel på indsigt i Roskilde Festival samt en manglende forståelse af, at der er tale om to vidt forskellige begivenheder.

Jeg vil gerne slå fast med syvtommerssøm, at jeg på ingen måde anfægter spejdernes værdier og grundige oprydning. De har et helt særligt forpligtende fællesskab, som bestemt bør være en inspiration for os andre. Jeg forstår dog ikke behovet for at fremhæve spejdernes værdier gennem en sammenligning med andre fællesskaber.

Spejdernes oprydning og kerneværdier er i sig selv imponerende og skal ikke understøttes ved samtidig at nedgøre de 130.000 deltagende på Roskilde Festival.

Det er i det hele taget en træls tendens, at man ikke kan tale nogen op uden samtidig at tale andre ned.

Derudover er der tydeligvis nogle lederskribenter på Jyllands-Posten og en formand for DUF, som trænger til at komme på et besøg på Roskilde Festival for at høre om festivalens værdier og mange bæredygtige tiltag.

F.eks. campingområdet ”Clean Out Loud” arrangeret af Vallekilde Højskole, hvor 7.600 festivalgæster på forhånd har forpligtet sig til at sortere al deres skrald og efterlade et komplet rengjort stykke græs, når de tager hjem fra festivalen.

Eller at Roskilde Festival gennem en årrække har arbejdet målrettet med økologi, således at 90 pct. af maden i år var økologisk.

Og så er der hele diskussionen om affald. Alle kan blive enige om, at festivalgæsterne i nogle af campingområderne skal blive meget bedre til at rydde op. Men en gennemsnitlig festivalgæst genererer ikke væsentligt mere affald end en gennemsnitlig dansker gør i den samme periode.

Det kommer bare til at se enormt voldsomt ud, fordi befolkningstætheden på Roskilde Festival, som i en uge er Danmarks fjerde største by, er på 100.000 mennesker pr. kvadratkilometer, hvor den i resten af landet er 127 mennesker pr. kvadratkilometer. Til gengæld bruger en gennemsnitlig festivalgæst syv gange mindre vand end en gennemsnitlig dansker i samme periode.

Der er igangsat et væld af bæredygtighedstiltag på Roskilde Festival, men det er tilsyneladende nemmere for Jyllands-Posten at danne sig meninger ud fra billeder end ud fra fakta.

Roskilde Festival har siden 1972 været en nonprofitfestival og uddelt tæt ved en kvart milliard kroner til velgørende formål, og det hele drives af ca. 30.000 frivillige, hvoraf 22.000 kommer fra lokale foreninger. Men velgørenhed, økologi, frivillighed, musik og glade mennesker er måske ikke nogle værdier, som Jyllands-Posten og DUF kan støtte op om?

Spejdernes Lejr og Roskilde Festival er to vidt forskellige begivenheder, som ikke tåler sammenligning. Begge dele rummer værdier, som resten af samfundet kan lære af.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.