*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er den evidens, man bygger kræftbehandling på, forfejlet?

Ikke alle læger ønsker, at alternativ behandling kommer med i journalen.

I diverse fora for kræftbehandling på de sociale medier slår det mig gentagne gange, at når folk er i konventionel behandling for en kræftlidelse og supplerer den med alternativ behandling, er det ikke alle læger, der ønsker, at det kommer med i journalen.

Det kan betyde, at det er svært at udlede, hvad der virker, når man laver forsøgsprotokoller. Er det behandlingen, den alternative behandling eller en kombination? Så hvad er det, man bygger evidensen på?

Den samme kræftform er forskellig fra person til person.

Jeg går på barrikaderne, når nogle kræftpatienter fortæller om deres selvstændige alternative tiltag under en konventionel behandling til onkologerne, som med det samme afviser det som ikkeeksisterende og under alle omstændigheder ikkevirkende og dermed fratager det engagement, som patienten har i sin egen sygdom, og som man jo fra myndighederne efterlyser, at patienten tager.

Det gælder cannabis, infusion af C-vitamin osv. Alt sammen afvises som spild af penge, selv om man mange gange ikke har flere skud i bøssen fra sundhedssystemets side, men tilbyder den samme behandling, gerne kemoterapi i en højere dosis, som langt de fleste patienter ikke kan tåle, fordi deres immunsystem er nedbrudt. Når sundhedssystemet har givet op, og patienterne så vil afprøve forskellige behandlingsformer i udlandet og endda selv betale, afvises dette også som spild af penge og ikkevirkende, selv om man ikke har noget at tilbyde i stedet for. Jo, at lægge sig til at dø, hvilket de færreste vælger.

Evidens er rigtig godt, men det kan i dag ikke stå alene. Det viser de nye mange former for immunterapi også, men hvis vi vil se et gennembrud i forskning og behandling af det stigende antal kræfttilfælde i Danmark, må vi sadle om. Den samme kræftform er forskellig fra person til person og skal behandles på forskellige måder. Vi så det med bekæmpelse af hiv og aids – hvad der virkede på Poul, virkede ikke på Hans.

Et tankeeksperiment kunne være, at man, når der efter screening af en patient skal udarbejdes en behandlingsplan, åbnede op for hele pakken, så det, sundhedsvæsenet ville anbefale, og de alternative muligheder, der ellers ville være for behandling og lindring, blev lagt frem, så patienten kunne vælge. I dag er standardbehandling af næsten alle kræftformer kemoterapi, og det var det også for 30 og 40 år siden.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Hvis man behandler de offentligt ansatte som burhøns, skal man ikke fremstille den offentlige sektor, som om den producerer økologiske æg

Harun Demirtas
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv.

Blog: Tak til Martin Schulz

Morten Uhrskov Jensen
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand.

Blog: Mennesker trænger menneskerettigheder

Josephine Fock
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her