Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Hvorfor favoriserer fødevareministeren polske æg på bekostning af danske?

Myndighederne aner simpelthen ikke, om der er solgt polske æg med salmonella.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen gør intet ved import af polske æg med mulig salmonella, men lægger hindringer i vejen for, at danske producenter kan sælge æg fra egne høns.

Frit Fjerkræ, foreningen for små hønsehold i haven og producenter med lokalt salg af æg og fjerkræ, vil gerne gøre det muligt at sælge æg fra egne opdrættede høns. Det er i dag ikke muligt uden en meget omfattende og dyr test af hønsene, der bl.a. omfatter blodprøver taget af en dyrlæge fra Fødevarestyrelsen, og derfor er det i praksis umuligt at sælge salmonellakontrollerede æg fra egne opdrættede høns.

Stalddørssælgere må til sammenligning gerne bruge kyllinger af egen avl til opfedning til slagtning. Der er krav om salmonellatest af kyllingerne inden slagtning, som stalddørssælgeren selv kan tage ved hjælp af sokkeprøver (gødningsprøver) og sende med posten til et laboratorium.

Kyllingerne går sammen med deres hønemødre. Hønsene lægger æg. Disse æg må ikke sælges ved stalddøren trods salmonellatest af ægget selv. Kyllingerne må derimod gerne slagtes og sælges til konsum, når de har været igennem en enkel salmonellatest.

Det hænger ikke sammen, men ikke desto mindre holder Esben Lunde Larsen fast i, at den omfattende test af hønerne inkl. blodprøver er nødvendig for at holde fast i den høje danske fødevaresikkerhed. Men hvordan hænger det sammen med, at Esben Lunde Larsen stadig intet har gjort ved import af polske æg med salmonella?

Fra maj 2016 til marts 2017 blev 500 personer i Europa syge af polske æg med salmonella, herunder flere personer i Danmark. I den seneste årsrapport fra DTU Fødevareinstituttet, som er skrevet for Fødevarestyrelsen, erkendes det blankt, at der overhovedet ikke er styr på sporbarheden for import af æg fra Polen. De aner simpelthen ikke, om der er solgt polske æg med salmonella.

»Det var ikke muligt at knytte maden på restauranten til æg eller fjerkrækød af polsk oprindelse via sporingsundersøgelsen; det er imidlertid muligt, at æg, æggeprodukter eller fjerkrækød af polsk oprindelse kan være blevet solgt på det danske marked og endog serveret på restauranten, eftersom disse produkter distribueres i stor udstrækning og ofte gennem flere virksomheder, før de til slut bliver serveret eller benyttet i private husholdninger.« (oversat fra engelsk til dansk, red.)

Værd at bemærke er i øvrigt, at selv om både EU og Fødevarestyrelsen har erklæret udbruddet for ovre i marts 2017, er der kommet nye tilfælde i juni 2017, hvilket betyder, at der meget vel kan være polske salmonellaæg på det danske marked. Det ved vi reelt ikke noget om, som DTU Fødevareinstituttet skriver. Sporbarhed er der tilsyneladende slet ikke.

Når der er tale om stalddørssalg af danske æg, er der modsat de polske æg helt styr på sporbarheden. Æggene går direkte fra producent til forbruger og ikke igennem flere led som ved de polske æg. Vi er fra foreningen Frit Fjerkræ helt enige i, at der skal være en høj fødevaresikkerhed i Danmark, og det mener vi, at salmonellakontrollen af æggene er fuldt tilstrækkeligt til at sørge for, men ministeren vil åbenbart hellere se polske æg af ukendt oprindelse på det danske marked end æg fra små danske hønsehold.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.