Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Hvad blev der af tværfagligheden i det nære sundhedsvæsen?

Fokus på det tværfaglige samspil er røget ud af regeringens anbefalinger.

Hver eneste dag er der i snit halvandet hundrede borgere, fortrinsvis ældre, der ryger en kort, men for alle parter ressourcekrævende tur på sygehuset. De er hurtigt hjemme igen, når der er skabt overblik over, hvad en uregelmæssighed skyldes, deres medicin eventuelt er blevet justeret, og der er en form for plan for opfølgning i forhold til den kommunale hjemmepleje og borgerens praktiserende læge.

Dette problemkompleks har regeringens arbejdsgruppe for ”det nære og sammenhængende sundhedsvæsen” længe knoklet med at skaffe løsninger på. Nu er anbefalingerne kommet, og som repræsentant for bioanalytikerne, der er en af flere hurtigt voksende sundhedsfaglige grupper i almen praksis, bekymrer det mig, at ingen i udvalget har formået at tænke og tale mere tværfagligt.

Patientporteføljen har ændret sig markant de seneste årtier. Der er flere kronikere og flere multisyge ældre; netop den patientgruppe, som tegner sig for hovedparten af de såkaldt forebyggelige indlæggelser. Eller unødvendige indlæggelser, hvis man går ind for klar tale. Både kommuner og praktiserende læger står med en stadig større og mere krævende opgave de kommende år.

Det betyder dog ikke, at patienternes symptombillede, der ofte er diffust og svingende, ikke kan udredes, behandles og rehabiliteres uden en indlæggelse. Men det kræver, at der i det nære, lokale sundhedsvæsen også er de relevante, mere naturvidenskabeligt funderede fagligheder til stede. Nogle, der har en teoretisk funderet viden om f.eks. laboratorieanalyser, medicinhåndtering, rehabilitering mv.

Skal kommunerne ruste sig til deres opgave i det nære sundhedsvæsen, skal de matche den kvalitet og de ydelser, borgerne ellers kun kan få tilbudt på sygehuset, og sætte dem i spil sammen med de praktiserende læger. Derfor er man nødt til at tænke lige så fagligt bredt, som man gør på de sygehuse, hvorfra man gerne vil have flyttet opgaverne.

Når både opgavekataloget og patientgruppen vokser, er der behov for, at de enkelte kommuner sætter nogle stærke hold, der fagligt kan supplere hinanden.

De kan med fordel lade sig inspirere af, hvad der sker i almen praksis i disse år. Her har man indset, at et mere varieret team af fagpersoner giver en bedre patientpleje og en højere behandlingskvalitet. Her har sygeplejersker og lægesekretærer fået nye, gode kolleger, der er uddannet som bioanalytikere, farmakonomer mv.

Mener regeringen det alvorligt, når de flytter flere sundhedsydelser ud lokalt for at undgå unødvendige hospitalsindlæggelser, bør de flytte kompetencerne med.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her