Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Har du nogensinde hørt nogen sige undskyld, fordi de havde kræft?

Der er et forvrænget billede af psykisk sygdom, som er udtryk for uvidenhed og ignorance.

»Nu bruger du også din sygdom som undskyldning.«

Dette udsagn er nok det mest ødelæggende, man kan bruge over for en psykisk syg, og nu tænker du nok: »Jamen, hvem siger sådan noget?«

Det skal jeg fortælle dig: Det er oftere og oftere, jeg hører, at jeg bare lige skal tage mig sammen og få tingene gjort. Dette er et udtryk for, at man ser den psykiske syge som doven og svag.

Sammenlignet med somatisk sygdom – har du nogensinde hørt om en med kræft, som har måttet undskylde for at være svag eller doven? Der er et forvrænget billede af psykisk sygdom, som om der er en skyld at give, eller det er, fordi den syge er mindre stærk end den ”normale”. De kunne ikke klare presset, hvilket er et massivt udtryk for uvidenhed og ignorance.

Ved psykisk sygdom er der ikke tale om et svagere menneske, det er ikke et spørgsmål om at tage sig sammen. Det er ikke et valg. Hvem ville vælge et liv med piller og alle de fordomme, hvor man ikke kan sige højt, at man fejler noget, uden at folk tager afstand og ”spiller sig” forstående.

Der er en skadelige berøringsangst, som kun gør det værre at være syg, for man føler sig alene. Og ja, vi er mere end vores diagnose. En kræftdiagnose bliver heller ikke en del af identiteten. Hvorfor er psykisk og somatisk sygdom ikke ligestillet?

Jeg er færdig med at undskylde for, at jeg har en skizoaffektiv diagnose, jeg er mere end den. Og jeg er træt af at blive målt ud fra min diagnose.

Træt af at skulle undskylde for, at jeg kommer til kort nogle gange, som om almindelige mennesker ikke nogle gange skal trække stikket og passe på sig selv. Træt af at skulle imødekomme en forventning om, at jeg er skrøbelig og skal passes på, for hvad nu hvis hun bryder sammen?

Psykisk syge er ikke svagere mennesker end almindelige, og det er på tide, at der kommer lige anerkendelse af somatisk sygdom og psykisk sygdom.

Har du nogensinde hørt om en med kræft, der har måttet undskylde og være tynget af skyld og skam, fordi man er en byrde for samfundet.

Du må godt nok undskylde, at dine skattepenge skal gå til, at jeg kommer ude i psykiatrien – jeg skal nok bare tage mig sammen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her