Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Skub ikke udlandsdanskerne væk – få dem ind på banen i stedet

Mange udlandsdanskere derude i verden kan inddrages endnu bedre i Danmarks vækst.

Hvem har ikke udbrudt »se dér« med lidt stolthed i stemmen, når man på sin ferie har set et Mærsk-skib, en Pandora-butik i Shanghai eller en Joe & The Juice i London? Eller bare heppet på Nikolaj Coster-Waldau i ”Game of Thrones”. Man bliver glad for at se Danmark lykkes i udlandet.

Vi udgør kun 0,8 promille af Jordens befolkning, os danskere. Mange af de virksomheder, som vi er stolte af, opererer med deres produkter og servicer i hele verden. Men vi har glemt nogen. Når Muhammed-krisen, kagefejringer af immigrationsstramninger og hyggefeberen raser i udlandet, er der nemlig ca. 200.000 mennesker, der taler Danmarks sag. Danskerne i udlandet – den danske diaspora.

De har enten fundet drømmejobbet, kærligheden eller eventyret i udlandet. Men vi behandler dem ikke altid ordentligt, og det er en skam. Også set fra et vækstperspektiv. De er nemlig ret nyttige.

Ifølge en undersøgelse af Copenhagen Capacity og Danes Worldwide i 2016 om den danske diaspora er tre ud af fire udlandsdanskere nemlig erhvervsaktive, mange i lederstillinger eller med egen virksomhed. De 31 pct. af dem betaler endda fortsat skat i Danmark.

Danmark har skåret i sit ambassadenetværk og repræsentation i udlandet over flere år, og det har naturligt sine konsekvenser for dansk interessevaretagelse og virksomheder, der dagligt gør brug af dem. Men hvad nu hvis vi brugte danskerne i udlandet mere aktivt, måske vi kunne hente noget af det tabte?

I stedet for konstant at blande udlandsdanskerne, flygtninge, migranter og indvandrere sammen i samme retorik og systemer, hvad så med at styrke relationen til den danske diaspora?

I stedet for konstant at blande udlandsdanskerne, flygtninge, migranter og indvandrere sammen i samme retorik og systemer, hvad så med at styrke relationen til den danske diaspora?

Vi mener, at det er for simpelt og ufrugtbart at trække udlandsdanskere ind i den ophedede flygtningedebat. I berøringsangst over at forskelsbehandle mellem forskellige baggrunde for tilknytning og tilflytning skubber vi den danske diaspora længere og længere væk, når vi netop har behov for at knytte diasporaen og dens ressourcer tættere til Danmark.

I en verden med skarpt optrukne politiske linjer og stigende krav fra omverdenen er det måske ikke så dumt at tænke danskerne i udlandet ind. Kan de hjælpe via deres netværk med at åbne døre i forbindelse med eksportfremstød? Dæmpe politiske gemytter, når bølgerne går højt? Med at tiltrække kapital og virksomheder, talenter, turister og konferencer til Danmark?

Ja – det kan de! Copenhagen Goodwill Ambassador Corps er en gruppe på godt 60 danskere i udlandet fra erhvervs-, forsknings- og kulturlivet, der alle sammen har et hjerte, der banker for København og Danmark.

Dagligt sidder de i mere end 25 lande og skaber kontakt til investorer og virksomheder, lobbyer for danske interesser og sørger for at skabe og vedholde ”hype” om Danmark som destination for talenter, kongresser og turister. De gør det frivilligt og uden betaling. Og de gør det godt.

Men kan der gøres mere? Ja, i dén grad.

Ifølge en ny rapport fra det irske konsulenthus Diaspora Matters er der faktisk mange eksempler på lande med definerede nationale strategier for deres statsborgere i udlandet, blandt andet Irland, Israel, Litauen, Australien og Kina, der aktivt bruger deres diaspora til at skabe reel vækst i hjemlandet. Hvorfor gør vi ikke det samme?

Danmark kommer i fremtiden til at mangle arbejdskraft inden for adskillige områder, vi skal skabe en større eksport, vi skal skalere vores virksomheder og introducere vores iværksættere for udenlandsk kapital.

Hvorfor behandler vi ikke vores egne borgere ordentligt og bruger dem, som både kan og vil?

Pointen er, at der er så mange gode mennesker derude i verden, som kan inddrages endnu bedre i Danmarks vækst. Og de vil gerne.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Pluralismen i mediebilledet er ikke truet af DR

Holger K Nielsen
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes.

Blog: Odense og andre kommuner må oppe sig

Eva Kjer Hansen
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet.

Blog: Asien begynder i Rosengård i Malmø

Jens-Kristian Lütken
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på.

Debat: Et stærkt og aktivt diplomati er afgørende for småstaten Danmark

Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab
En fremtidig udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi bør lægge op til debat om det betimelige i det diplomatiske underskud i Danmark.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her