Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Jihadismens fire doktriner

Den egyptiske tv-vært Youssef Al-Husseini tog forleden bladet fra munden og sagde sin mening, helt uden filter, på den egyptiske tv-kanal ONTV.

Den egyptiske tv-vært Youssef Al-Husseini tog forleden bladet fra munden og sagde sin mening, helt uden filter, på den egyptiske tv-kanal ONTV. Han gik endda så langt, at han sagde, at muslimer ikke har bidraget med andet til verden i det hele taget end terror. Han peger på de seneste års terrorangreb, der alle er begået af muslimer (fraregnet det seneste i London). »Og så undrer folk sig over, hvorfor de hader os«, siger han og spørger sit egyptiske og primært muslimske publikum, hvordan det kan forvente, at folk i Vesten skal kunne elske dem? »Der ville være noget i vejen med dem mentalt, hvis de gjorde det«, sagde han spydigt. Det er virkelig godt, at der findes den slags stemmer i de arabiske medier. En stemme, der ikke anklager Vesten, men som i stedet kigger indad. Og som ikke er bange for at opfordre muslimer til selvransagelse i disse terrortider. Der er et stort behov for, at muslimerne kommer på banen og bekæmper det uhyre, den kræftsvulst, der besudler den muslimske civilisation – nemlig jihadismen.

Samtidig må vi i Vesten indse, at det had, der udløser det ene terrorangreb efter det andet, ikke handler om, at vi marginaliserer, undertrykker eller bekriger muslimer. Vi i Vesten kan ikke blive ved med at bebrejde os selv, hver gang der er sket en terroraktion. Hadet til den vestlige verden, og alle som tænker anderledes, er en del af jihadisternes dna. Man hører ofte folk fra venstrefløjen sige, at det er de krige, vi i Vesten har været involveret i, og de mange tusinde der er døde i dem, der er skyld i jihadisternes had, og så peger de på Afghanistan og Irak som eksempler. Men de glemmer, at jihadisterne begyndte at begå terror mod vestlige mål længe før Afghanistan og Irak. Al-Qaeda begik sin første terroraktion mod World Trade Center allerede i 1993, da flere døde efter en bilbombe, der sprang i kælderen. Otte år før den 11. september 2001. Krigen i Afghanistan var en reaktion på islamisk terror den 11. september. Så hold op nu med al den selvbebrejdelse. Hold op med at forsøge at finde årsager hos os i Vesten. Problemet ligger hos vores fjender, jihadisterne.

Jihadisme er en politisk ideologi, der har islam som udgangspunkt, men er samtidig en politisk bevægelse, der har ambitioner om at overtage samfundet, på samme måde som for eksempel kommunismen og andre totalitære ideologier har. Det er jihadisterne, der har erklæret krig – ikke kun mod Vesten, men mod alle, der ikke er som dem – også muslimer. Jihadismen blev til som en antitese mod Vesten, og en del af dens dna er som sagt had til Vesten og Vestens frihed. Den har fire doktriner, og dem er vi nødt til at forstå for at kunne forstå det intense had, jihadisterne har til os. Det er ovenikøbet noget, der blev understreget i Islamisk Stats blad, Dabiq.

I den første doktrin, som hedder loyalitet og fjendskab, er verden opdelt i to – fredens hus og krigens hus. Dem, som adopterer jihadisternes ideologi, de loyale, tilhører fredens hus. Dem, som opponerer mod ideologien, tilhører krigens hus og skal bekæmpes. I anden doktrin, som hedder offensiv jihad, skal man konstant angribe dem, der tilhører krigens hus, for at omvende dem. Den tredje doktrin går ud på, at man bliver frelst og belønnet i himmeriget. Det er her, martyriet kommer ind i billedet. Fjerde doktrin hedder takfir. Den er primært rettet mod muslimer, som bliver betragtet som frafaldne og dermed er fjender på linje med Vesten.

Det er på tide, at ikke bare vi i Vesten, men også muslimer verden over, finder ud af at jihadisterne ikke har i sinde at holde op med at hade alle, der ikke er som dem, uanset hvor meget vi giver os selv skylden for deres ugerninger. Jeg håber, at rigtig mange vil følge i Youssef Al-Husseinis fodspor og højlydt erkende, at det er jihadisterne og deres had, der bærer skylden for de mange terrorangreb – ikke os.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen