Annonce

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Psykiatrisk medicin kan ikke stå alene

Mange psykisk syge har ikke gavn af medicin.

Mange psykisk syge har ikke gavn af medicin. Det har flere undersøgelser efterhånden påvist. Undersøgelserne er et vink med en vognstang om, at medicin mod skizofreni, depression og andre psykiske sygdomme skal opfattes som et supplement – ikke en mirakelkur.

Senest har et forskningsprojekt fra Københavns Universitet vist, at antipsykotisk medicin til børn kun virker for hvert fjerde barn. Tidligere på året satte en anden dansk undersøgelse kraftigt spørgsmålstegn ved den mest udbredte medicin mod depression.

Undersøgelserne bør ikke få os til at kassere pillerne. Men de er en vigtig påmindelse om, at psykiske sygdomme ikke kan behandles på samlebånd med medicin som det eneste middel. Al erfaring viser, at det først er, når medicinen kombineres med samtaleterapi, socialfaglig støtte og pårørendeinddragelse, at behandlingen bliver rigtigt effektiv, og den syge har gode chancer for at blive rask.

Desværre er den individuelle, specialiserede og tværfaglige behandling et sjældent syn på de psykiatriske afdelinger. Mange psykisk syge får deres diagnose uden at have mødt en psykiater. Og når diagnosen er stillet, er pillerne i de fleste tilfælde den eneste behandling, mens de mere ressourcekrævende behandlingsformer som samtaleterapi, gruppeforløb og pårørendeinddragelse kommer i anden række. Det svarer til, at den praktiserende læge skulle stille kræftdiagnoser og udskrive piller, mens strålekanon og kemoterapi var forbeholdt de få.

Det er ikke, fordi psykiaterne er uambitiøse eller uduelige. Absolut ikke. Nej, det er, fordi politikerne har ladt psykiatrien degenerere til sundhedsvæsenets discountafdeling, hvor forpinte patienter risikerer at blive spist af med tvivlsom medicin, selv om al tilgængelig viden peger på, at bredere behandling ville øge deres chance for at blive raske. Da kræftbehandlingen var i en lignende situation i midten af 90’erne, lyttede politikerne til eksperterne og fik sat turbo på nye behandlingsmetoder, budgetter og udstyr. I dag knap 20 år senere er vi på fjerde kræftplan, og behandlingen er på internationalt niveau.

Hvornår sker noget lignende for psykiatrien?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Hvem skal passe på dig om 50 år, Sophie Løhde?
Carina Hansen, sygeplejerske på Hjerteafdeling Y20, Frederiksberg Hospital, Frederiksberg C
Som hospitalsansatte sygeplejersker på et sengeafsnit kæmper mine kolleger og jeg dagligt en indædt kamp for at levere en pleje og behandling, som skaber mening og tryghed for den enkelte patient.
Debat: Pernille Vermunds uvirkelighed
Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, København K
Det er ikke djøferne, der skubber andre faggrupper ud. Vi ser de forskellige fagligheder som hinandens forudsætninger for at kunne levere den bedst mulige service til borgerne.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Skal lejerne betale for regeringens ghetto-politik?

Christian Rabjerg Madsen
Hvis Løkke får held til at tømme Landsbyggefonden, går renoveringen af landets almene boliger i stå. Det kan man ikke byde lejerne, som på trods af deres opsparede midler vil kunne se deres boliger forfalde uden nødvendige renoveringer.

Blog: Fyr direktøren og bestyrelsen for DR

Lars Boje Mathiesen
Hvis en direktør ikke kan effektivisere med 4% om året uden at ødelægge kernen i virksomheden, så burde denne fyres på stedet.

Debat: Putin rammer sine fjender både i og uden for russisk område

Bjarne Kim Pedersen, forfatter, fortæller og blogdigter, Otterup
Der er kræfter østfra, som holder øje med, hvad man laver, når man blander sig i debatten og forsøger at få rettet opmærksomheden mod krigen i det østlige Ukraine.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her